Danes je v stavbi raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE v Izoli potekala otvoritev razstave Čar lesa. Razstava se od uvodne majske prireditve v Cankarjevem domu seli po Sloveniji. Otvoritve se je udeležil tudi državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan. Razstavo si bodo obiskovalci lahko ogledali do konca junija.

Razstava Čar lesa je postavljena v novi stavbi, poslovnih prostorih inštituta InnoRenew CoE. Stavba je bila dokončana v začetku leta in je trenutno največja lesena stavba v Sloveniji. Izbrani leseni izdelki so tako na ogled v izjemnem lesenem ambientu. Razstava je nadaljevanje razstave iz Cankarjevega doma. Obiskovalce je letos navdušila že 14. leto zapored. Razstava je del kontinuirane podpore Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo lesni industriji.

Udeležence otvoritve je v uvodu nagovorila dr. Andreja Kutnar, direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Kutnar je izpostavila vlogo inštituta pri raziskavah in inovacijah na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja. Inštitut ima v načrtu že novo leseno stavbo, ki bo po vzoru obstoječe pomenila nadaljevanje dobrih praks trajnostne gradnje, je dejala Kutnar.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan je ob svojem nagovoru poudaril, da je les poleg vode naš edini naravni obnovljivi vir. Vir, ki ga imamo v izobilju, kar bo v prihodnosti ob vse večjem pomanjkanju surovin naša konkurenčna prednost. Židan je ob pozitivnih rezultatih poslovanja podjetij v lesni panogi v zadnjih letih izrazil veselje. Ministrstvo in direktorat ostajata pomemben deležnik in partner slovenski lesni industriji in panogam, povezanim s predelavo lesa, zagotavlja sekretar Židan.

Foto: Univerza na Primorskem