Razumevanje in obvladovanje revmatoidnega artritisa

ByA.K.

17. januarja, 2024 ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Razumevanje in obvladovanje revmatoidnega artritisa

Revmatoidni artritis je kronična bolezen, ki prizadene številne ljudi po svetu. To je bolezen, ki povzroči bolečine in otekanje sklepov, kar lahko bistveno vpliva na kakovost življenja posameznika. Revmatoidni artritis je kronična bolezen, ki se kaže v bolečinah in otekanju sklepov. Gre za avtoimuno bolezen, pri kateri imunski sistem napade tkivo okoli sklepov, saj ga ne prepozna kot lastno. To povzroči otekanje in bolečino v prizadetih sklepih, ki se običajno pojavita simetrično na obeh straneh telesa. Ta bolezen lahko prizadene tako majhne kot velike sklepe, kar vpliva na sposobnost gibanja in vsakodnevnih opravil.

Simptomi revmatoidnega artritisa

Simptomi revmatoidnega artritisa se razlikujejo od posameznika do posameznika, vendar običajno vključujejo:

  • Bolečine ali otekline v sklepih rok in nog.
  • Jutranjo okorelost sklepov, ki traja več kot 30 minut po prebujanju.
  • Simetrično vnetje istih sklepov na obeh straneh telesa.
  • Občutek, podoben gripi, ki prizadene celotno telo.

Diagnoza in zdravljenje

Diagnozo revmatoidnega artritisa postavi zdravnik po pregledu simptomov in fizičnem pregledu prizadetih sklepov. Pomembno je pravočasno poiščete pomoč, saj se zgodnje zdravljenje povezuje z boljšimi izidi.

Zdravljenje revmatoidnega artritisa vključuje uporabo različnih zdravil, vključno z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, antirevmatičnimi zdravili za spreminjanje bolezni, kortikosteroidi in drugimi. Poleg zdravil je ključnega pomena za obvladovanje simptomov tudi vadba in vzdrževanje zdrave telesne teže. Pri ohranjanju gibljivosti in splošnega zdravja pomagata tudi fizioterapija in delovna terapija.

Obvladovanje revmatoidnega artritisaveč na Senior24

Foto: Freepik; Portal24