Razumevanje manipulacij in izkoriščanja v strupenih odnosih

Foto: Freepik

Razumevanje manipulacij in izkoriščanja v strupenih odnosih

Mnogi od nas se v življenju soočajo s čustvenim, fizičnim, psihičnim ali finančnim izkoriščanjem. Ti dogodki, ki so pogosto boleči in včasih uničujoči, so na srečo za večino redki. Vendar pa se nekateri znajdejo ujeti v dolgotrajnih strupenih odnosih, nenehno manipulirajo in se počutijo nemočne. Ta razprava se osredotoča na takšne odnose, ki običajno vključujejo premetene, neznosne ali preračunljive posameznike.

Takšni manipulatorji se šokantno ne ozirajo na pravice in dostojanstvo drugih, pogosto ravnajo kruto, brezbrižno ali se osredotočajo izključno na finančno ali čustveno izkoriščanje. V teh odnosih se žrtve pogosto počutijo kot navadne lutke, ki so kljub prizadevanjem, da bi bile prijazne in ustrežljive, nenehno prikrajšane. Ti manipulativni posamezniki, ki jih ne prizadene kaos, ki ga povzročajo, običajno vedno pridejo na vrh.

Ti tako imenovani “družbeni lutkarji” manipulirajo z drugimi, pri čemer dajejo prednost svojim potrebam in željam ter spretno pritiskajo na čustvene gumbe v svojo korist. Prepoznamo lahko tri glavne vrste takšnih posameznikov: narcisoidne/samozavestne, plenilce/parazite in čustveno nestabilne. Skupaj tvorijo strupeno trojico.

Samovšečni/narcisoidni

Narcisi, ki so zatopljeni vase in hrepenijo po oboževanju, pogosto pritegnejo tiste, ki so dovzetni za njihov šarm, bodisi v poslu (npr. Enron), religiji (npr. Jonestown, Gvajana), politiki (npr. Tretji rajh) ali na drugih področjih. Običajno si izberejo poklice ali položaje, ki jim omogočajo manipulacijo, vtis in nadzor. Potrebujejo občinstvo, ki je slepo poslušno in ubogljivo.

Ti posamezniki manipulirajo z zaznavami in dejanji, njihova grandioznost in upravičenost pa sta šokantnega obsega. Primeri vključujejo javne osebnosti, ki se odbijejo od škandalov, ali voditelje, ki z zaskrbljujočo lahkoto sprožajo vojne. Pogosto se povzpnejo na vidne položaje in za osebno korist manipulirajo z ljudmi okoli sebe.

V osebnih odnosih narcisi upravljajo s predstavami, da bi ohranili svojo premoč. Zakonci pogosto nosijo velik davek in sčasoma spoznajo, da je njihova predanost prinesla le izčrpanost in občutek, da jih uporabljajo, pri čemer njihova zvestoba in požrtvovalnost nista niti cenjeni niti priznani.

Socialni plenilci in paraziti… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: