Razvajanje brbončic: Piščančja juha z limono in orzom

ByAna Koren

14. februarja, 2024 , ,
Foto: Portal24 (AI)

Razvajanje brbončic: Piščančja juha z limono in orzom

Nič ne pogreje srca in duše tako kot skleda vroče, domače juhe. Ta teden vam predstavljamo recept, ki združuje klasično toplino piščančje juhe z osvežilnim pridihom limone in nasitnim orzom. Piščančja juha z orzom in limono je popolna jed za tiste, ki iščejo nekaj novega in okusnega, hkrati pa želijo ostati zvesti tradicionalnim zimskim okusom.

Orzo

Orzo je vrsta testenin, ki po obliki spominja na velika zrna riža ali ječmena. V resnici pa je orzo izdelan iz pšenične moke. Zaradi svoje majhne in kompaktne oblike je izjemno vsestranski in se pogosto uporablja v juhah, solatah, pečenih jedeh ali kot priloga. Orzo je priljubljen v mediteranski in bližnjevzhodni kuhinji, njegova uporaba pa se je razširila tudi v druge kuhinje po svetu. Zaradi svoje nevtralne okusa dobro vpija arome juh in omak, s čimer se odlično kombinira z različnimi sestavinami.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 1 kg piščančjih beder brez kože,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 1 velika čebula, nasekljana,
  • 3 korenčki, olupljeni in narezani na kolute,
  • 3 stebla zelene, narezana,
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana,
  • 1,5 litra piščančje jušne osnove,
  • 150 g orza,
  • sok in lupinica 1 velike limone,
  • sol in sveže mlet črni poper po okusu,
  • svež peteršilj, za okras.

Opomba: Navedene količine sestavin za piščančjo juho z limoninim orzom zadostujejo za približno 4 do 6 oseb, odvisno od velikosti porcij. Če želite postreči večje število ljudi ali imeti dovolj za več obrokov, lahko količine sestavin sorazmerno povečate.

Navodila za pripravo:

Priprava piščanca: Piščančja bedra solite in poprajte. V velikem loncu segrejte olivno olje na srednje visoki temperaturi. Piščanca pecite približno 5 minut na vsaki strani, ali dokler ni zlato rjav. Odstranite iz lonca in odložite na stran.

Priprava zelenjave: V istem loncu dodajte še malo olja, če je potrebno. Dodajte čebulo, korenček, zeleno in česen. Pražite, dokler zelenjava ne postane mehka, približno 5 minut.

Kuhanje juhe: Piščančje bedre vrnite v lonec. Dodajte piščančjo jušno osnovo in pustite, da zavre. Zmanjšajte ogenj, pokrijte in kuhajte 30 minut.

Dodajanje orza: Orzo dodajte v lonec in kuhajte še 10 do 12 minut, ali dokler ni al dente. Medtem ko se orzo kuha, piščančja bedra vzemite iz lonca, meso odstranite z kosti in ga narežite na manjše koščke.

Dokončajte juho: Piščančje meso vrnite v lonec. Dodajte sok in lupinico limone. Juho začinite s soljo in poprom po okusu. Kuhajte še nekaj minut, da se vse arome dobro premešajo.

Serviranje: Juho postrezite vročo, okrašeno s svežim peteršiljem. Po želji lahko dodate še nekaj kapljic limoninega soka za dodaten pridih svežine.

Piščančja juha z limoninim orzom je idealna jed za vsakogar, ki si želi nekaj lahkega, a hkrati nasitnega. Limonin sok dodaja osvežujočo noto, ki odlično dopolnjuje bogat okus juhe, orzo pa jedi daje prijetno teksturo in jo naredi še bolj nasitno.

Dober tek!

[Vir: The Kitchn]

Foto: Portal24 (AI)