Z izboljšanjem svojih edinstvenih spretnosti, svojih sposobnosti, lahko vsak posameznik znotraj podjetja ustvari večjo vrednost, tako osebno kot profesionalno. Zato je izredno pomembno, da se podrobno spoznamo. Da resnično prepoznamo vse naše talente, naše pozitivne vire.

Žal so nas pri različnih izobraževanjih skozi življenje učili vse možno, samo sebe nismo mogli prepoznati. Manjka nam zemljevid, ki pa je za dobrega vodjo še kako potreben. Že v osnovni šoli, ko se otroci odločajo za srednjo šolo, je to zelo velikega pomena. Kasneje, pri prehodu iz srednje šole na študij, pa je lahko to celo odločilno. Kako bo otrok, gimnazijec vedel kaj želi in kaj bo počel potem, ko se šolanje zaključi, če se ne pozna dovolj dobro?

Več kot 95% našega življenja in doživljanja se odvija nezavedno. Le mi smo tisti, ki lahko ozavestimo, česar se ne zavedamo. Kako? Z željo, opazovanjem samega sebe, strasti, ki je v nas, razumevanjem naših misli in občutkov.

Včasih se lahko sam počutiš izgubljen, zato smo tu strokovnjaki, ki pomagamo pri razvoju samega sebe, tudi na delovnem mestu.

Da lahko prepoznamo svoje pozitivne vire, talente, lastnosti…moramo o njih razmišljati, jih opazovati, razvijati.

Vsa podjetja pričakujejo, da boste kot zaposleni zavzeti, motivirani, polni strasti, znali dobro komunicirati, delegirati delo med zaposlene, imeli izredno lastno organizacijo, odgovornost, bili empatični…skratka, da boste dosegli svoj maksimum.

Kaj pa smo za to naredili? Kot sem že poudarila, odnosa s samim seboj nas ni nihče učil, kar širše pomeni, tudi odnosa z drugimi ljudmi.

Vodja ne pomeni samo strokovnosti. Leadership je mnogo več. V kolikor vodja ne pozna samega sebe, ne more pravilno slišati drugega, nima notranje higiene, ki bi jo prenašal na zaposlene, da bi bili resnično uspešni in dosegali svoj maksimum in maksimum podjetja.

Torej, osnova je prepoznavanje naših talentov, saj so nekaj edinstvenega v nas – zato smo kar smo. Brez tega nismo MI. Veliko ljudi vidi več svojih virov šele, ko so premeščeni na drugo delavno mesto, kar je največkrat slučajno. Npr.: Nekdo iz prodaje je začasno premeščen na marketing in kar zaživi. Vodja ne more verjeti, da gre za isto osebo.

Ja, največkrat niso »napačni« zaposleni. Lahko pa so na napačnem delovnem mestu ali pa so v podjetju postavljeni napačni procesi.

Da lahko prepoznamo svoje pozitivne vire, talente, lastnosti…moramo o njih razmišljati, jih opazovati, razvijati.

Najprej jih zapišite! To je proces, saj morate o tem razmišljati na dolgi rok. Naslednja faza pa je, da se jih upamo živeti. Na kateri točki ste vi?

Barbara Sarić, BA psihoterapevtske znanosti, spec.psihoanalize

O avtorici: Študirala je na Dunaju in v Ljubljani na SFU, Sigmund Freud University. Leta 2010 je diplomirala in se usmerila v psihoanalizo, ki je najbolj poglobljena od vseh smeri psihoterapije. Leta 2014 je zakorakala na samostojno pot in ustanovila podjetje Psihoterapija in celostni pristop k zdravju ter kasneje razvila svoj modul Razvoj osebnosti – človeškega kapitala kot pomoč HR-ju v podjetjih. V stik z njo lahko stopite TUKAJ

Opomba: Mnenja avtorja niso nujno tudi mnenja uredništva.

Komentar: