Razvoj osebnosti – človeškega kapitala v podjetjih: O naših šibkostih in prepričanjih

Tako kot imamo talente, ki jih je potrebno ozavestiti in jih pričeti živeti, saj so naš »diamant« in resničen kapital, naša edinstvenost in ponos, imamo na drugi strani tudi šibkosti in zakoreninjena prepričanja, ki nam velikokrat ne služijo.

Šibkosti moramo prav tako ozavestiti in jih prilagoditi, minimalizirati. Postanejo lahko celo naše danosti, saj se naučimo rokovati z njimi. Na njih nas običajno opominja naše bližnje okolje. Šibkost je lahko počasnost, konstantno zamujanje, lastna ne organizacija, nerodnost pri komunikaciji, prevelika introvertiranost…Vse to nam lahko dela preglavice na našem delavnem mestu in na poti k uspehu.

Ne pozabimo, da smo lahko vsak dan »boljša verzija sebe«, vse je odvisno od naših želja, odločitev, postavljanja ciljev in lastne aktivnosti. Lahko si zapišemo vse naše šibkosti, izpostavimo najbolj moteče in naredimo načrt kako se jih bomo lotili. Prvi korak je, da jih spremljamo skozi vsakodnevna dejanja. Tako jih lahko opazujemo. Razmišljajmo kaj bi lahko naredili drugače in kako? Postaviti je potrebno dosegljive cilje.

Vendar prav zares niso šibkosti tiste, ki nas definirajo in zares ovirajo. Težja naloga so naša prepričanja. Le te smo ponotranjali od malega, jih srkali iz primarne družine – bližnjega okolja. So doma veliko skrbeli? Ste eden tistih, ki vas skrbi prav vsaka stvar in si belite glavo, čeprav v resnici to ni realnost? Kar pomeni, da imate še vedno možnost izbire. Vam je nekdo iz bližnjega okolja konstantno ponavljal, da iz vas ničesar ne bo? O tem ste se kasneje prepričali tudi sami in sedaj imate slabo samopodobo in verjamete, da vi »ne-morete«. Ste se vdali v vlogo žrtve, ker je bila to vloga vaše mame, očeta? Ste se prepričali, da ste narodni in zato šport ni za vas? Ker ste imeli morda slabo izkušnjo iz osnovne šole, ker se vam je sošolec posmehoval?

Torej, nekdo od zunaj je vplival na vas in vi ste razvili svojo obrambo – obrambni mehanizem. Vsakič, ko vam nekdo pritisne na vaš stari žulj, vas zaboli in odreagirate enako kot v preteklosti. Niste se vprašali zakaj, to enostavno počnete in je postala vaša rutina, ki pa vam ne koristi. Vse skupaj zavira vaše talente, danosti in vi ne morete dosegati vašega maksimuma.

Kdo je kriv? Vi, ker hranite tisto, kar bi morali opustiti. To vpliva na vse vloge in ravni vašega življenja, tudi v vašem delovnem okolju. Lahko ste zelo strokovni, vendar npr. kot vodja, ki imate slabo samopodobo boste težko navduševali in motivirali druge ljudi. Vprašajte se po vzroku, vendar ne krivite drugih ljudi. Dali so tisto kar so lahko in kar so znali, takrat so bili najboljša verzija sebe. Sedaj pa je na vas…boste živeli nekaj, kar vam je bilo vsajeno, vsiljeno, podedovano, ali boste izgradili sebe in postali najboljša verzija sebe?

Tudi prepričanja, ki nam ne koristijo moramo ozavestiti. Tudi motnje hranjenja so popačena prepričanja. Nekaj v vašem življenju je šlo narobe. Anoreksija je bolezen družine. Kar pomeni, da so običajno težave na odnosni ravni doma. Človek prične kontrolirati tisto edino, kar misli da lahko – v tem primeru vnos hrane v telo. Lahko vas starši niso nič pustili, preveč strogosti, tam kjer ni potrebna. Potem ste ponotranjali občutek krivde, nesposobnosti. Do sebe ste preveč špartanski…To vedno privede do težav. Predstavljajte si, da je oseba s temi lastnostmi vodja? Nikoli ne boste naredili nič dovolj dobro in če ste nekoliko bolj močne postave, boste prevzeli občutek krivde. In krog se vrti.

Življenje ni črno-bela televizija, pa vendar si ga ljudje velikokrat zakompliciramo in mislimo, da v kolikor ne bo točno tako kot smo si zamislili, se bo podrl svet. Pa se bo res? Pravzaprav je vse odvisno od tega kako prilagodljivi smo lahko in koliko lahkotnosti bomo vnesli v svoje življenje. Zato je velikega pomena, da se povprašamo po naših prepričanjih, ki nam ne služijo, jih ozavestimo in poskušamo spreminjati skozi čas. To je proces, instant rešitev ni.

Vse pa počnemo iz enega samega razloga, da bi bili srečnejši, izpolnjeni, uspešnejši…Ko boste stopili na pot osebnega razvoja, boste občutili razlike na vse področjih. Predvsem v odnosu do sebe in vseh pomembnih odnosih – tudi delavnem. Delavno področje je naša kreacija in brez kreiranja smo v sebi mrtvi. Zato razmislite pri sebi, kje lahko začnete s spremembo, da boste dosegli vaše sanje.

Barbara Sarić, BA psihoterapevtske znanosti, spec.psihoanalize

O avtorici: Študirala je na Dunaju in v Ljubljani na SFU, Sigmund Freud University. Leta 2010 je diplomirala in se usmerila v psihoanalizo, ki je najbolj poglobljena od vseh smeri psihoterapije. Leta 2014 je zakorakala na samostojno pot in ustanovila podjetje Psihoterapija in celostni pristop k zdravju ter kasneje razvila svoj modul Razvoj osebnosti – človeškega kapitala kot pomoč HR-ju v podjetjih. V stik z njo lahko stopite TUKAJ

Opomba: Mnenja avtorja niso nujno tudi mnenja uredništva.