Razvoj osebnosti – človeškega potenciala v podjetjih: Kaj je tisto, kar lahko kontrolirate?

ByUredništvo

16. avgusta, 2022

Kontrolirate lahko vaše misli in občutke. Ljudje kontroliramo mnogo stvari, običajno nepomembnih, kar nas privede v tesnobo, bolezen. V resnici pa lahko vedno izberemo pravo pot za nas. Kot smo prepoznavali naše talente, šibkosti in prepričanja ki nas omejujejo, bomo sedaj spremljali naše misli.

Kaj razmišljate večino dneva? Se vaše misli ponavljajo? Gre za skrbi, stres, težave, občutek nemoči? Da bi lahko v resnici kaj spremenili, moramo najprej doseči zavedanje svojih misli. V kolikor ste večino časa nezadovoljni, kar je seveda vaš vsak dan – tudi na delovnem mestu, morate »pobrskati« po svojih mislih.

Morda se že zjutraj zbudite in mislite na včerajšnji spor s sodelavcem? Kako se počutite? Strto, nemočno, žalostno, jezno? Kaj lahko storite vi? Poiskati morate najboljšo rešitev za vas. Spremenite lahko le vaše akcije in odzive na iste težave, ki vam prihajajo nasproti (primer spora s sodelavcem).

Ko boste pogledali na nastalo situacijo, poskušajte najti še drug vidik videnja, ki do sedaj za vas ni obstajal. Koristi pogled iz »ptičje perspektive«. Ko si boste znali razložiti svoje odzive in odzive druge osebe, boste našli mir pri sebi. Z obremenjevanjem ne boste rešili ničesar, le stres boste stopnjevali.

Ko boste ugotovili npr., da sta s sodelavcem različnih stališč in vsak brani svoje, si boste razumsko razložili, da ima on svoje zaradi sebe, svoje preteklosti in preteklih izkušenj, ki jih je pridelal. Prav tako vi. Z razlago močna, negativna čustva popustijo. Zavedate se, da sodelavca niste izbrali vi (in tudi v kolikor ste ga), boste morali sodelovati in funkcionirati z njim. Vas iritira? Kaj v njem vas iritira in zakaj? Običajno so to le vaše »sence«. Nekaj kar je v vas in se je do sedaj morda skrivalo v vašem nezavednem.

Najdite način, da sebi in posledično drugemu olajšate delo in življenje. Ko se naslednjič znajdete v podobni situaciji, se ustavite in razmislite kako boste odreagirali. Recite si npr….On reagira tako zaradi svojih lastnih izkušenj iz preteklosti, prepričanj, ki mu ne služijo. Nihče ga ni učil komunikacije in še precej temperamenten je. Razložite si. To vam bo pomagalo najti »ptičjo perspektivo«, drug pogled in vas umirilo v trenutku, da boste lahko odreagirali drugače kot doslej.

Naši občutki so seveda tesno povezani z našimi mislimi. Kar mislimo – občutimo na telesni ravni. Da se bomo počutili čim bolj lahkotno, moramo znati predelovati svoje misli. Zato naslov o kontroli naših misli. Mi izbiramo kaj bomo mislili, razmišljali, čutili.

Naučili smo se že, da nas strahovi ohromijo in da skozi življenje zbiramo kup prepričanj, ki nam ne služijo. Mi smo odgovorni, da jih prepoznamo, selekcioniramo in uporabimo nam v prid. vedno se obrnite k sebi. Kadar vas zanese, da bi obtožili drugega, se ozrite k sebi: »Kaj lahko storim jaz, da se situacija razreši v najvišje dobro?« Vedno je pot, tudi če jo v trenutku ne vidimo. »Oblake razkadimo«, ko pozornost usmerimo v ozaveščanje vzroka, ki nas vodi v stisko.

S strani nevrologov je dokazano, da so se naše celice sposobne spremeniti že v štirih dneh. Kar pomeni, da smo zelo zmogljiva bitja. Ko se odločimo spremeniti naše slabe navade, nas tudi telesne zmožnosti podpro. Kemija v telesu se spremeni.

Pomislimo na kajenje. Tisti, ki se je odločil, da bo prenehal kaditi – je bila stvar odločitve. Potem je prišel trenutek »zadnje cigarete«. Najtežje je bilo na začetku, saj gre za navado in občutek pomanjkanja. Vendar po nekaj dneh, z vztrajnostjo ta telesni občutek mine. V mislih se vzpodbujamo in si prigovarjamo zakaj je naša odločitev dobra. Po mesecu dni, s trdno odločnostjo praktično pozabimo na to potrebo, ki je bila v naših mislih, kasneje pa tudi na telesni ravni.

Videli smo, da je stvar odločitve kaj bomo mislili in čutili. Pomembno je, da si življenje olajšamo. »Life supposed to be easy«.

Barbara Sarić, BA psihoterapevtske znanosti, spec.psihoanalize

O avtorici: Študirala je na Dunaju in v Ljubljani na SFU, Sigmund Freud University. Leta 2010 je diplomirala in se usmerila v psihoanalizo, ki je najbolj poglobljena od vseh smeri psihoterapije. Leta 2014 je zakorakala na samostojno pot in ustanovila podjetje Psihoterapija in celostni pristop k zdravju ter kasneje razvila svoj modul Razvoj osebnosti – človeškega kapitala kot pomoč HR-ju v podjetjih. V stik z njo lahko stopite TUKAJ

Opomba: Mnenja avtorja niso nujno tudi mnenja uredništva.