Rdeče vremensko opozorilo za Slovenijo: Pričakuje se močne padavine in poplave

ByA.K.

27. oktobra, 2023
Foto: Pexels

Rdeče vremensko opozorilo za Slovenijo: Pričakuje se močne padavine in poplave

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (ARSO) so za danes izdali rdeče vremensko opozorilo za Slovenijo. Napovedujejo obilne padavine, ki bodo zajele skoraj celotno državo v noči na petek in dopoldne. Pričakovani so lokalni nalivi, kar povečuje tveganje za poplave večjih razsežnosti.

Hidrolog Andrej Golob je opozoril, da zaradi že obstoječe namočenosti tal po prejšnjih padavinah in srednje do velike vodnatosti rek po torkovih deževjih, pričakujemo hitro naraščanje rek in hudourniških vodotokov. Ob dodatnih padavinah, ki bodo padle na že namočena tla, se pričakujejo hitro napolnjene rečne struge.

Najmočnejše padavine se pričakujejo v drugem delu obdobja, kar pomeni, da bodo padle na že povsem zasičena tla. Kljub temu, da bo dogajanje relativno kratko, pričakujejo težave povezane s poplavljanjem padavinske in zaledne vode, kot tudi s poplavljanjem hudourniških in manjših rek, ter s pritoki večjih rek.

Poveljnik uprave za zaščito in reševanje, Srečko Šestan, je dejal, da so pristojni dvignili pripravljenost sistema. V tem okviru je tudi priporočilo občinam, da opazujejo obstoječe plazove, ki ogrožajo objekte ali infrastrukturo, ter po potrebi sprožijo alarmni sistem. Takšni ukrepi so v preteklosti že pomagali zmanjšati tveganje za življenja.

Agencija za okolje je še posebej izpostavila območja Vipave, idrijsko-cerkljanskega hribovja, škofjeloškega hribovja in območja Kamniško-Savinjskih Alp kot najbolj ranljiva. Prebivalce na teh območjih pozivajo, da izvedejo samozaščitne ukrepe, vključno z umikom vozil in dragocenih predmetov.

Jutri dopoldne se pričakuje tudi poplavljanje morja ob slovenski obali zaradi visoke plime, padca zračnega tlaka in okrepljenega južnega vetra. Prebivalce spodbujajo k sprejetju previdnostnih ukrepov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje izdal priporočila o ravnanju s pitno vodo in živili v izrednih razmerah, vključno s prekuhavanjem pitne vode. Prav tako opozarjajo na ustrezno skrb za živali.

Vsi prebivalci Slovenije so pozvani, da spremljajo uradna opozorila in navodila pristojnih organov ter ukrepajo v skladu z njimi. Glavni cilj je zmanjšati škodo in preprečiti izgubo človeških življenj v teh zahtevnih vremenskih razmerah.

vir

Foto: Pexels

Portal24