Recept, ki bo zadovoljil vsako sladkosnedo dušo – čokoladni piškoti

ByA.K.

18. februarja, 2024
Foto: Pixabay

Recept, ki bo zadovoljil vsako sladkosnedo dušo – čokoladni piškoti

Nič ne gre bolje z vrčkom toplega mleka ali kave kot mehki in žvečljivi čokoladni piškoti. Ti piškoti, bogati s čokolado, so prava poslastica za vse, ki iščejo tolažbo v sladkem objemu domače peke. Recept je enostaven, zato so piškoti hitro pripravljeni, njihov bogat okus pa bo navdušil tako otroke kot odrasle.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 220 g gladke moke,
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone,
  • 1/2 čajne žličke soli,
  • 150 g masla, stopljenega,
  • 200 g rjavega sladkorja,
  • 100 g belega sladkorja,
  • 1 paketek vaniljevega sladkorja (ali 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta),
  • 1 celo jajce + 1 rumenjak,
  • 200 g temne čokolade, nasekljane (ali čokoladnih kapljic).

Opomba: Iz navedenih količin sestavin običajno dobimo približno 24 do 30 piškotov, odvisno od velikosti, ki jo oblikujete. Če uporabljate standardno žlico za oblikovanje piškotov ali merilnik za sladoled za oblikovanje kroglic testa, ki je velik približno ena žlica, bi morali priti do tega števila. Seveda, če naredite manjše ali večje piškote, se bo končno število piškotov temu primerno spremenilo.

Navodila za pripravo:

Pečico segrejte na 175°C in pripravite dva pekača, ki ju obložite s papirjem za peko.

V srednje veliki skledi zmešajte suhe sestavine: moko, sodo bikarbono in sol.

V drugi, večji skledi zmešajte stopljeno maslo s rjavim in belim sladkorjem ter vaniljevim sladkorjem. Mešajte, dokler zmes ni gladka. Dodajte jajce in rumenjak, nato pa mešajte, dokler ni vse dobro povezano.

Postopoma dodajajte suhe sestavine v mokre, mešajte, dokler ne nastane enotno testo. Na koncu vmešajte še nasekljano čokolado ali čokoladne kapljice.

Z žlico ali ročnim merilcem za piškote oblikujte kroglice testa in jih polagajte na pripravljene pekače. Pazite, da med njimi pustite dovolj prostora, saj se piškoti med peko razlezejo.

Pecite 8-10 minut ali dokler piškoti ob robovih ne dobijo lepe zlato-rjave barve, sredica pa ostane mehka.

Po peki pustite piškote nekaj minut na pekaču, nato jih preložite na rešetko, da se popolnoma ohladijo.

Nasveti za popolne piškote:

Za bolj intenziven okus lahko del bele moke nadomestite z mandljevo ali kokosovo moko.

Če želite še bogatejši čokoladni okus, dodajte v testo žlico kakava v prahu.

Piškoti so najboljši, ko so še topli, a se odlično obnesejo tudi kot sladki prigrizek naslednji dan.

Priprava teh čokoladnih piškotov ne zahteva veliko truda, rezultat pa je vedno fantastičen. Mehki, žvečljivi in bogati s čokolado, ti piškoti so kot nalašč za vsako priložnost, ko si zaželite nekaj sladkega. Uživajte v peki in seveda v vsakem zalogaju!

Dober tek!

[Vir: The Kitchn]; Foto: Pixabay; Portal24