Recept za najboljše ocvrtke na svetu, pripravljene v hipu

ByAna Koren

31. januarja, 2023

Recept in nasveti za najboljše ocvrtke na svetu, pripravljene v hipu

Ta recept je postal hit pred desetimi leti in je z možnimi manjšimi spremembami v skoraj vsaki knjigi receptov. Ocvrtki s pecilnim praškom in jogurtom so pripravljeni kot bi mignil.

Od sestavin potrebujemo jajce, jogurt, sladkor, žganje, gladko moko in pecilni prašek. Da bo testo bolj okusno, dodamo ščepec soli, po želji lahko dodamo tudi cimet ter sveže nastrgano limonino ali pomarančno lupinico. Rozine dodajte le, če jih imate radi, pred tem pa jih vsaj za pol ure namočite v rumu, da se zmehčajo in postanejo še bolj drobne.

Sestavine, ki jih boste potrebovali

  • 1 jajce
  • 200 g jogurta
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 žlica žganja
  • 200 g gladke moke
  • 0,5 vrečke pecilnega praška
  • ¼ čajne žličke cimeta
  • 1 čajna žlička naribane limonine lupinice po želji
  • 500 ml sončničnega olja za cvrtje

Ne dodajajte več moke

Če še nikoli niste pekli takšnih ocvrtkov, vas bo morda presenetila redkost zmesi, a tako mora biti in nikakor ne dodajajte več moke. To zmes boste enostavno in enostavno zajeli in jo pokapljali v olje, ne sme biti pregosta, da bodo ocvrti ocvrtki mehki in prav nič žilavi.

Olje dobro segrejemo

Olje je dovolj segreto, ko vanj položite leseno žlico in se okoli njega začnejo delati mehurčki. Ne uporabljajte prevročega olja, še posebej ne uporabljajte olja, ki se je začelo kaditi, ker ni več uporabno. Premrzlo olje bo povzročilo, da ga bodo ocvrtki vpili veliko in bodo mastni.

Oblikujte majhne žličnike

Z dvema čajnima žličkama oblikujte ocvrtke in jih polagajte v segreto olje. Napihnili se bodo v popolnoma okrogle kroglice in se med peko valjale. Posode ne prenapolnite, saj se bo v tem primeru olje ohladilo, ocvrtki pa se ga bodo vpili in bili preveč mastni. Seveda se lahko zgodi tudi, da se sprimejo drug na drugega, česar ne želimo.

Obrnejo se sami, vendar jim lahko pomagate, če se zataknejo

Če se med peko vsak ne obrne sam, ga le nežno obračajte z vilicami. Ko se ocvrtki po celem svetu zlato rumeno obarvajo, so pripravljeni. Položite jih na kuhinjsko krpo, da se odcedi odvečno olje.

Ne puščajte jih za pozneje

Čeprav so fini tudi hladni, so ti ocvrtki najokusnejši, če jih jemo sveže pečene, še tople. Potem so hrustljavi zunaj, puhasti znotraj in naravnost popolni.

Dober tek!



Foto: Orangette vir