Recept za okusne domače krofe
Predstavljamo vam recept za okusne domače krofe, ki bodo zagotovo navdušili vaše brbončice. Krofi so priljubljena sladica, ki se jim le redko kdo lahko upre. Sveži, mehki in sočni krofi, nadevani s slastno marmelado in potreseni s sladkorjem v prahu, so popolnoma nepremagljivi. Priprava domačih krofov ni tako težka, kot se morda zdi, in s tem receptom boste lahko ustvarili prave mojstrovine kar v udobju svoje kuhinje. Sledite našim enostavnim navodilom in kmalu boste uživali v dišečih in okusnih krofih, ki bodo osvojili srca vaših najdražjih. Pustite se zapeljati vonju sveže pečenih krofov in se lotite priprave.
Navedene količine sestavin zadostujejo za okoli 12 krofov, odvisno od tega kako velike boste delali.
Sestavine, ki ih boste potrebovali:
- 500 g moke,
- 1 vrečka suhega kvasa (7 g),
- 100 g sladkorja,
- 2 jajci,
- 100 ml mleka,
- 100 ml vode,
- 50 g masla,
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta,
- ščep soli,
- olje za cvrtje.
Za nadev:
- Marmelada (marelična, malinova, češnjeva, po vaši izbiri),
- sladkor v prahu za posip.
Navodila za pripravo:
V majhni posodi zmešajte mleko, vodo, sladkor in suhi kvas. Pustite stati približno 5 minut, da se kvas aktivira in nastane pena.
V večji posodi zmešajte moko in ščep soli. Nato dodajte maslo, jajci in vanilijev ekstrakt ter premešajte.
Postopoma dodajajte kvasno mešanico k suhim sestavinam in gnetite testo, dokler ne postane elastično in se ne ločuje od strani posode. Po potrebi dodajajte več moke.
Pokrijte posodo s testom s prtičkom ali folijo in pustite vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, dokler se testo ne podvoji.
Ko je testo vzhajano, ga prestavite na rahlo pomokano površino in ga razvaljajte na debelino približno 1 cm. Z modelčkom ali kozarcem izrežite kroge.
Na sredino polovice krogov položite majhno količino marmelade po vaši izbiri. Nato pokrijte s preostalimi krogi in robove dobro pritisnite skupaj, da zaprete krofe.
Krofe položite na pomokano desko in jih pokrijte s prtičkom. Pustite jih vzhajati še 15-20 minut.
Medtem v večji ponvi segrejte olje na srednji temperaturi. Krofe previdno položite v vroče olje in jih cvrite približno 2-3 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi.
Krofe odcedite na papirnatih brisačah, da se znebite odvečnega olja.
Pred serviranjem potresite krofe s sladkorjem v prahu.
Dober tek!
Avtor: Portal24; Foto: Pexels