Rečete vsem ‘da’? 7 nasvetov kako postaviti meje

ByUredništvo

10. maja, 2023

Rečete vsem ‘da’? 7 nasvetov kako postaviti meje

Postaviti meje je dejanje, ki vam omogoča, da daste prednost svojim potrebam in najprej poskrbite zase. Pomaga vam ugotoviti, kaj je za vas pomembno in kaj ste pripravljeni tolerirati v svojih odnosih. S postavljanjem meja si pokažete, da cenite in spoštujete svoje potrebe. Postavljanje meja pomaga tudi pri preprečevanju izgorelosti in čustvene izčrpanosti. Pomaga vam, da se izognete prevzemanju preveč stvari ali obveznosti, ki niso v skladu z vašimi vrednotami ali prioritetami.

Tu je nekaj nasvetov, kako samozavestno reči “ne” in postaviti meje, če ste v tem novi:

1. Spoznajte svoje meje

Preden lahko samozavestno rečete ‘ne’, morate poznati svoje meje. Vzemite si čas za razmislek o tem, kaj je za vas pomembno, o vaših vrednotah in o tem, kaj ste pripravljeni tolerirati v svojih odnosih. Poznavanje svojih meja vam bo pomagalo postaviti meje in jih jasno sporočiti drugim.

2. Bodite odločni

Odločnost je sposobnost izražanja svojih misli, čustev in potreb na neposreden in pošten način, ne da bi pri tem kršili pravice drugih. Ko rečete “ne”, je bistveno, da ste odločni in jasni glede razlogov za zavrnitev. Uporabite izjave “jaz”, kot je “trenutno se ne morem posvetiti temu projektu”, namesto “ti” izjav, ki se lahko zdijo očitajoče ali obtožujoče.

3. Uporabite pozitiven ton

Ko rečete ‘ne’, je pomembno uporabiti pozitiven ton in pokazati hvaležnost za priložnost. Izrazite hvaležnost za ponudbo ali povabilo osebe, vendar jasno povejte, da tega trenutno ne morete sprejeti. Pozitiven ton lahko pomaga ohraniti pozitiven odnos, tudi če zavrnete ponudbo.

4. Zagotovite alternative

Ko rečete “ne”, je koristno ponuditi alternative. Če na primer zavračate delovni projekt, predlagajte nekoga drugega, ki bi ga morda lahko prevzel. Če zavračate družabno povabilo, se ponudite, da načrtujete pozneje. Zagotavljanje alternativ kaže, da ste še vedno zainteresirani za ohranitev razmerja, vendar preprosto ne morete izpolniti trenutne zahteve.

5. Bodite iskreni

Ko rečete ‘ne’, je pomembno, da ste iskreni. Če zavračate povabilo, ker potrebujete nekaj časa sami ali imate druge obveznosti, bodite iskreni. Resnicoljubnost vam lahko pomaga vzpostaviti zaupanje z drugo osebo in bolj verjetno bo, da bo v prihodnosti spoštovala vaše meje.

6. Vadite samooskrbo… več na Princesa.si

Foto: Pixabay