Reddit naj bi se pripravljal na prvo ponudbo delnic

ByA.K.

19. januarja, 2024
Foto: Freepik

Reddit naj bi se pripravljal na prvo ponudbo delnic

Reddit, priljubljena spletna platforma za razprave, naj bi se sredi finančnih težav pripravljal na prvo javno ponudbo delnic (IPO). Neimenovani viri, na katere se sklicuje Reuters, so razkrili, da bo Reddit javnosti ponudil približno 10 odstotkov svojih prej zasebnih delnic, kar je bilo prvič načrtovano že pred tremi leti.

Podjetje, ki ima sedež v San Franciscu, naj bi svojo prijavo za IPO javno objavilo konec februarja. Pričakuje se, da bo postopek javne ponudbe zaključen konec marca. Vrednotenje IPO, ki bo odvisno od povpraševanja na trgu pa še ni določeno.

Vrednost Reddita

Reddit je bil leta 2021 ocenjen na približno 10 milijard dolarjev. Njegov ustanovitelj Steve Huffman lani izjavil, da podjetje še ni ustvarilo dobička. Glavni vir prihodkov platforme je oglaševanje, vendar se sooča s hudo konkurenco s strani gigantov, kot sta Facebook in TikTok.

Po poročanju medijske strani The Information so prihodki od oglaševanja Reddita v letu 2023 znašali 800 milijonov dolarjev, kar je več kot 20 odstotkov več kot leto prej. Poleg oglaševanja Reddit tudi zasluži s premijskimi naročninami, ki so na voljo za 5,99 USD na mesec. Naročnine uporabnikom omogočajo brskanje po forumih brez oglasov, dostop do ekskluzivnih virtualnih salonov ter nakup dodatkov za svoje avatarje.

Podjetje sprva ni načrtovalo javne ponudbe delnic, dokler se finančni kazalniki niso izboljšali, vendar pa so se Redditovi načrti zaradi izzivov na trgu IPO odložili. Kljub temu so podjetja, kot so Arm, Klaviyo in Instacart, postala javna konec lanskega leta, kar je dvignilo upanje za prihodnost IPO. Kljub temu pa je trg IPO leto zaključil negativno.

Po podatkih S&P Global je bilo v zadnjih treh mesecih leta 2023 po vsem svetu izvedenih le 370 IPO, kar je manj kot 417 leto prej in 921 v istem obdobju leta 2021. To je bilo tudi najpočasnejše četrto četrtletje za IPO od leta 2012.

Kljub temu, da je trg IPO upočasnjen, so se delnice družbenih medijev v zadnjem letu dobro obnesle, deloma zaradi dviga tehnoloških delnic zaradi visokih obrestnih mer.

vir; Foto: Freepik; Portal24