Redkvice – čistijo ožilje, so dobre za srce in polne vitaminov

Foto: Pexels

Redkvice – čistijo ožilje, so dobre za srce in polne vitaminov

Redkvice so korenasta zelenjava, ki jo ob veliki noči običajno postrežemo kot prilogo k šunki in drugim jedem. Ljubke spomladanske kroglice so malce pikantnega okusa in rdeče barve, po mnenju dietetikov pa so odlične za naše zdravje. Redkvice odličen vir antioksidantov, vitamina C in drugih hranilnih vrednosti, ki imajo številne koristi za naše telo.

Zmanjšujejo tveganje za sladkorno bolezen

Redkvice vsebujejo kemične spojine, kot so glukozinolati in izotiocianati, ki lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Uživanje redkvic tudi poveča naravno proizvodnjo adiponektina v telesu. Višje ravni tega hormona lahko pomagajo pri zaščiti pred inzulinsko rezistenco. Redkvice vsebujejo tudi koencim Q10, antioksidant, ki pomaga preprečevati sladkorno bolezen.

Varujejo zdravje srca in čisti krvne žile

Redkvice so tudi bogate z antioksidanti in minerali, kot sta kalcij in kalij. Ta hranila pomagajo znižati visok krvni tlak in zmanjšati tveganje za bolezni srca. So tudi dober vir naravnih nitratov, ki izboljšujejo pretok krvi in ​​tako učinkovito čistijo ožilje.

Pomagajo pri preprečevanju raka

Tako kot druge korenaste zelenjave tudi redkvice vsebujejo spojine, ki pomagajo izločati snovi, ki povzročajo raka, in preprečujejo razvoj tumorjev. Razstrupljevalci naj bi pomagali zaščititi telo, zlasti pred rakom debelega črevesa, ledvic, črevesja, želodca in ustne votline.

Izboljša zdravje kože

Dietetiki trdijo, da lahko vitamin C v redkvici skupaj s cinkom in fosforjem pomaga v boju proti suhi koži, aknam in izpuščajem. Visoka vsebnost vode v redkvah namreč pomaga tudi pri hidraciji kože, kar prispeva k njenemu sijaju in čistoči.

vir Foto: Pexels