Redkvice in mlada čebula – pomladni super živili

Foto: Freepik

Redkvice in mlada čebula – pomladni super živili

Pomlad prinaša s seboj obilico sveže zelenjave, med katero izstopata dve posebno priljubljeni vrsti: redkvice in mlada čebula. S svojo svežino, hrustljavostjo in pikantnim okusom ne le obogatita okus jedi, temveč prinašata tudi številne zdravstvene koristi. Njuna vsestranskost v kuhinji omogoča širok spekter uporabe, od solat do okusnih prilog.

Nutritivni profil redkvic

Redkvice so prava zakladnica hranil pri nizki kalorični vrednosti. Sto gramov redkvic vsebuje le 16 kalorij, kar jih uvršča med odlične prigrizke za tiste, ki si želijo ohraniti ali zmanjšati telesno težo. Poleg tega so bogate z vitaminom C, ki igra ključno vlogo pri krepljenju imunskega sistema in sintezi kolagena. Redkvice vsebujejo tudi kalij, ki je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka, ter folate, ki so ključni za zdravo delovanje srca in krvnega obtoka.

Nutritivni profil mlade čebule

Mlada čebula, s svojimi zelenimi peresi in belim steblom, prinaša svežino in nežno pikantnost jedem. Sto gramov mlade čebule vsebuje približno 32 kalorij, obogatena pa je z vitamini A, C in K, ki so nujni za vzdrževanje dobrega vida, zdravja kože ter strjevanje krvi. Prav tako je dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavni sistem, in žvepla, ki ima antiseptične lastnosti.

Zdravstvene prednosti

Uživanje redkvic in mlade čebule lahko pomembno prispeva k zdravju. Redkvice, na primer, imajo zaradi svojega diuretičnega delovanja sposobnost odstranjevanja toksinov iz telesa, kar lahko pomaga pri preprečevanju okužb sečil. Prav tako so raziskave pokazale, da redkvice lahko pomagajo pri preprečevanju razvoja rakavih obolenj zaradi svoje vsebnosti antikancerogenih spojin. Mlada čebula je zaradi svoje vsebnosti antioksidantov odlična za krepitev imunskega sistema in lahko zmanjša vnetja v telesu.

Kulinarika in recepti

Redkvice in mlada čebula se odlično dopolnjujeta v različnih kulinaričnih kreacijah. Sveže narezane redkvice so čudovit dodatek k spomladanskim solatam, medtem ko mlada čebula s svojo nežno sladkobo izboljša okus juh, omlet in sendvičev. Enostaven in zdrav recept, ki vključuje obe zelenjavi, je spomladanska solata: nasekljajte redkvice in mlado čebulo, dodajte sveže listje špinače, prelijte z olivnim oljem in limoninim sokom ter začinite po okusu. Za ohranitev njunih nutritivnih vrednosti je priporočljivo, da ju uporabljate sveži in minimalno termično obdelani.

Redkvice in mlada čebula niso le okusen, temveč tudi zdrav dodatek k vsakodnevni prehrani. Njuna nizka kalorična vrednost in bogat profil vitaminov in mineralov jih uvrščata med najboljše izbire za vse, ki želijo jesti zdravo in uravnoteženo. Vključitev teh dveh zelenjadnic v vaše obroke ne le izboljša okus jedi, temveč tudi prispeva k boljšemu zdravju in počutju. Zato ne oklevajte in to pomlad dodajte več redkvic in mlade čebule na svoj jedilnik.

Portal24; Foto: Freepik