Eden izmed ključnih dejavnikov za več produktivnosti pri delu je vsekakor zagotavljanje zadostnega premora med delovnim časom. Redni odmori ne vplivajo zgolj na storilnost zaposlenih, izboljšajo tudi zadovoljstvo pri delu in preprečujejo izgorelost, ki je zaradi čedalje večjih obremenitev v stalne porastu. Poglejmo si kako redni odmori pripomorejo k temu, da so zaposleni v našem podjetju bolj zdravi, produktivni, zadovoljni ter nenazadnje posledično tudi bolj pripadni podjetju.

Redni odmori prispevajo k zdravju možganov

Številne raziskave so pokazale, da redni odmori med delovnim časom pomagajo za produktivnost, boljše počutje in celo za zdravje možganov. Naši možgani potrebujejo počitek, da lahko predelajo in popredalčkajo ogromne količine podatkov, ki jih nenehno prejemajo. Medtem ko veliko naredimo že s tem, da preprosto prekinemo z delom, lahko odmor izkoristimo za aktivnosti, ki imajo posebej blagodejen vpliv na nadaljnjo produktivnost.

Aktivni odmori

Velika večina delovnih mest je danes sedeče narave. To je eden izmed razlogov, zakaj ima čedalje več ljudi težave s hrbtenico, v stalnem porastu pa je tudi odstotek prekomerno težkih ljudi. Vsekakor je pomembno, da svoj prosti čas preživljamo karseda aktivno zaradi dolgoročnega zdravja in dobrega počutja. Veliko pa lahko za dobro počutje na delovnem mestu naredimo z rednimi aktivnimi odmori. Zadostuje že nekajminutni sprehod, čedalje bolj popularna pa postaja tudi joga za zaposlene nekajkrat tedensko. Zagotovo se tekom ur joge naučite marsikatero vajo, ki jo lahko potem večkrat izvajate tudi izven organiziranih joga ur.

Dihalne vaje

Danes smo bolj kot kadarkoli prej v zgodovini preobremenjeni z informacijami in delo v stresnem okolju je povsem vsakdanje. Ko smo v takem stanju dalj časa, vržemo iz ravnovesja naš organizem, ki se odzove najprej z utrujenostjo in razdraženostjo, nato pa lahko sledijo resnejše zdravstvene težave, vključno z izgorelostjo. Že nekaj minut upočasnjenega, trebušnega diha povrne našemu telesu notranje ravnovesje. Vajo izvedemo tako, da izenačimo dolžino vdiha in izdiha, lahko pa dodamo tudi zadrževanje s polnimi in praznimi pljuči za enak čas trajanja.

Meditacija

Redna praksa meditacije umiri in razbremeni um, poveča našo sposobnost osredotočanja, kreativnost in celo spomin. Znano je, da se jo poslužujejo uspešni in bogati ljudje vseh kovov, o tem smo že pisali TUKAJ . Že 5 minut sedenja v tišini in osredotočenja na dih bo prineslo takojšnje boljše počutje.

Tanja Baća

O avtorici:

Tanja Baća uči jogo, vodi vadbe, svetuje o prehrani in ustvarja programe za boljšo kakovost življenja. V njenih programih je sodelovalo že več kot 3000 žensk. Prizadeva si za dolgoročne spremembe ter ustvarja individualne in skupinske programe, ki ustrezajo sodobnemu življenjskemu stilu. Obiščite njeno spletno stran www.zdravainfit.si in se ji pridužite.