Referendum o JEK 2 v drugi polovici novembra

Foto: Pexels

Referendum o JEK 2 v drugi polovici novembra

V Državnem zboru (DZ) je bila predstavljena pobuda za organizacijo posvetovalnega referenduma o gradnji drugega bloka krške nuklearke, imenovanega JEK 2. Projekt, ki bi deloval v sinergiji z drugimi nizkoogljičnimi viri, je zasnovan z namenom zagotoviti stabilno oskrbo z električno energijo. Iniciativa za referendum, ki naj bi potekal v drugi polovici novembra, je plod skupnih prizadevanj poslanskih skupin Svoboda, SDS, SD in NSi.

Pobuda za posvetovalni referendum je prišla po tem, ko je SDS umaknila svoj prvotni predlog, s čimer so se odprla vrata za skupno predložitev novega predloga, ki so ga podprle vse poslanske skupine razen Levice in poslanca narodnih manjšin. “Pristop na tem področju bo skupen … Ocenjujemo, da gre za projekt celotne države in več generacij in tukaj ni prostora za leve in desne,” je poudarila Nataša Avšič Bogovič, poslanka Svobode in predsednica odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor.

Vodja poslanske skupine SDS, Jelka Godec, je potrdila, da so vse poslanske skupine in poslanci podpisali nov predlog, ki je bil usklajen tudi s strani SDS, izrazila pa je tudi zadovoljstvo nad vsebino predloga: “Pregledali smo predlog, ki je bil danes vložen, in z njim nimamo nobenih težav, tako da smo zadovoljni.”

Datum referenduma je bil predmet usklajevanj, pri čemer Avšič Bogovič meni, da bi bila “druga polovica novembra” primeren čas za njegovo izvedbo. Dodatno je bila omenjena možnost izvedbe t. i. superreferendumskega dneva, ki bi združil več referendumskega odločanja na en dan, a o tej ideji še ni bilo razpravljano.

Predlagano referendumsko vprašanje se glasi: “Ali podpirate izvedbo projekta JEK 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo, kot je predvideno v resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji?” Ta predlog se nanaša na 36. točko omenjene resolucije, ki izraža podporo razvoju elektroenergetskega sistema z uvajanjem obnovljivih virov energije in širitvijo jedrskega programa, vključno z izvedbo projekta JEK 2 in malih modularnih reaktorjev.

Predlagatelji poudarjajo: “S takšnim razvojnim pristopom se bo zagotavljalo energetsko neodvisnost in podnebno nevtralnost. Energetska mešanica jedrske energije in obnovljivih virov preverjeno zagotavlja stabilnost in zanesljivost sistema s proizvodnjo nizkoogljične električne energij.”

Kritike

Vendar pa so nekateri kritični do predloga, zlasti poslanci Levice, ki niso prispevali podpisov pod predlog. Iz stranke so sporočili, da razlogi za njihovo odločitev vključujejo pomanjkanje informacij o nazivni moči JEK-a 2, ceni izgradnje, ceni električne energije iz obrata ter neurejeno vprašanje odlaganja in skladiščenja iztrošenega goriva in visokoradioaktivnih odpadkov.

Levica in nekatere druge organizacije, vključno z Mladimi za podnebno pravičnost, pozivajo k izvedbi referenduma šele takrat, ko bo javnost imela na razpolago vse potrebne strokovne, prostorske, varnostne, stroškovne in druge relevantne informacije o projektu. Treba je tudi poskrbeti, da se pri projektu JEK-a 2 ne bo ponovil šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, “katerega gradnja se je močno podražila in katerega posledicam smo lahko priča pri trenutnih množičnih protestih proti podražitvam ogrevanja v Velenju,” pravijo v Levici.  Poudarjajo, da mora biti proces odločanja o tako pomembnem projektu javen in transparenten, da bi se izognili ponovitvi napak, kot je bil primer gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6).

Nataša Avšič Bogovič je odgovorila na zaskrbljenost, povezano z nedostopnostjo informacij, in potrdila, da referendum ne bo izveden skupaj z evropskimi volitvami, da bi bilo do pozne jeseni na voljo več informacij. Tako bodo mladi in ostali državljani lahko odločali na podlagi celovitih informacij, “da se bodo tudi mladi lahko odločali po svoji vesti in jih ne bo nič skrbelo”. Avšič Bogovič je izrazila prepričanje, da se primer TEŠ 6 ne bo ponovil.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels