S 45 glasovi za in brez glasu proti je DZ potrdil sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih.

Podprli sta ga je stranka Svoboda in Levica ter večina poslanske skupine SD. Ostali poslanci SD ter poslanci SDS in NSi so se glasovanja vzdržali.

Predlog sklepa so v DZ vložili  koalicijski poslanci, ki je tudi predlagatelj novele zakona o nalezljivih boleznih. Ocenjujejo so namreč, da zakon spada med izjeme, navedene v 90. členu ustave. Člen določa, da predmet zakonodajnega referenduma ne more biti zakon, ki odpravlja protiustavnost.

Vložitev sklepa o nedopustnosti referenduma je sledila dvema pobudama za razpis referenduma. V 15 dneh od objave sklepa v uradnem listu lahko pobudniki zahtevajo, da ustavno sodišče preizkusi ustavnost tega sklepa. Ustavno sodišče o zahtevi odloči v 30 dneh.

Referendum

Pravna mreža za varstvo demokracije meni, da je možnost referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih vprašljiva. Ob pobudi za razpis referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih v Pravni mreži za varstvo demokracije poudarjajo, da je referendum pravica pobudnikov.

Vprašanje, ki se ob tem postavlja pa je, ali gre za zakon, ki je sploh lahko predmet referendumskega odločanja. Predmet referenduma namreč po ustavi ne more biti zakon, ki odpravlja protiustavnost… več tukaj.

Foto: www.mei.edu

By A.K.

Komentar: