Stranka SDS je danes v Državnem zboru vložila nekaj več kot 6200 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o vladni noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Po besedah poslanke SDS Alenke Jeraj bi takšen zakon pomenil “konec neodvisne RTV Slovenija”.

Na današnji novinarski konferenci je poslanka SDS Alenka Jeraj pojasnila, da bodo poslanci v Državnem zboru danes ponovno odločali o noveli zakona o RTV Slovenija, ki ga je v proceduro vložila vlada.

Na novelo je bil včeraj v Državnem svetu izglasovan veto, o čemer smo pisali TUKAJ. Ob izglasovanju veta je bilo izpostavljenih več problemov z novelo, na katere so opozarjali tudi v SDS.

Kot prvi problem je Jerajeva izpostavila obravnavo po nujnem postopku, pri čemer se izključuje civilno družbo in vse tiste institucije, ki imajo navadno možnost predstaviti svoja stališča o zakonu in spremembe. Ob takem posegu v javno institucijo je javna razprava namreč zelo pomembna, celo nujna.

Zakonu v poslanski skupini posebej nasprotujejo zato, ker popolnoma izključuje gledalce in poslušalce, ki so plačniki RTV prispevka. Ta zakon pa po novem daje pravice za neposredno imenovanje samo določenim skupinam, izključuje pa vse ostale, ki so doslej imeli to pravico. 

Alenka Jeraj tudi meni, da zakon “obglavlja” programske svetnike, ki so po njenih navedbah ustavno varovani, prav tako pa bi z novelo zakona prišlo do konca neodvisne in samostojne RTVS.

Z novelo želi vlada, kot pravi, politiko umakniti iz javnega zavoda. 53 poslancev je glasovalo za predlagano novelo, proti je bilo 26 poslancev. Novelo  zakona so obravnavali po nujnem postopku … več o tem smo pisali TUKAJ