Reiki: duhovno zdravljenje in energetska terapija

Reiki je starodavna metoda duhovnega zdravljenja, ki izvira iz Japonske. Ta tehnika uporablja nežne gibe rok za usmerjanje energije skozi telo z namenom izboljšanja fizičnega, čustvenega in duhovnega zdravja posameznika. Šteje se za dopolnilno terapijo, ki se uporablja skupaj s konvencionalno medicino za izboljšanje počutja. Predstavili vam bomo osnovne informacije o Reikiju, kako deluje, za kaj se uporablja in njegovo varnost.

Kako deluje Reiki?

Reiki temelji na prepričanju, da ima vsako živo bitje energijsko življenjsko silo, znano kot “ki” ali “chi”. Ta energija naj bi tekoče tekla skozi telo in ohranjala fizično in čustveno ravnovesje. Reikisti, ki so usposobljeni praktikanti Reikija, uporabljajo svoje roke za preusmerjanje te energije skozi dotik ali lebdenje rok nad telesom. Med terapijo Reikija bodo osredotočeni na različna področja telesa, vključno s čakrami, ki so energijska središča v telesu. Reikist čuti pretok energije in jo usmerja tja, kjer je to potrebno.

Za kaj je dobra Reiki terapija?

Reiki se pogosto uporablja za pomoč ljudem pri sprostitvi. Sprostitev lahko pomaga zmanjšati stres, tesnobo in zaznavanje bolečine. Nekatere študije so pokazale, da lahko Reiki pomaga pri obvladovanju bolečin, zlasti pri bolnikih z rakom. Prav tako se je izkazal za koristnega pri lajšanju simptomov stresa in tesnobe. V nekaterih primerih je pomagal izboljšati kakovost spanja in občutek umirjenosti.

Reiki terapija običajno traja 45-90 minut, medtem ko je pomembno piti vodo pred in po terapiji za ohranjanje hidracije. Med terapijo ležite na masažni mizi v oblačilih, včasih pa terapija potekajo tudi sede ali stoje. Reikist premika roke nad različnimi deli telesa ali nad čakrami, ki so energijska središča v telesu. Seja se zaključi, ko Reikist začuti, da je energija dosegla svoj namen. Oseba, ki prejema Reiki, med terapijo morda doživi občutke vročine, mraza ali mravljinčenja.

Ali je Reiki varen?

Reiki se običajno šteje za varnega in ni povezan s škodljivimi posledicami. Vendar pa se nekateri ljudje po terapiji počutijo šibke, imajo bolečine v trebuhu ali glavobole. Prav tako se lahko počutijo čustveno prizadeti. Kljub temu je pomembno omeniti, da nikakor ne sme nadomestiti tradicionalnega zdravljenja ali uporabe zdravil, če je to potrebno.

Zaključek

Reiki je tehnika duhovnega zdravljenja, ki uporablja energijske gibe rok za izboljšanje fizičnega, čustvenega in duhovnega počutja. Čeprav ni dovolj trdnih dokazov, ki bi potrjevali njegovo sposobnost zdravljenja, se uporablja za pomoč pri sproščanju, lajšanju stresa in zaznavanju bolečine. Kljub temu se mora uporabljati kot dopolnilno zdravljenje skupaj s standardno medicino, nikakor pa ne kot nadomestilo zdravilom ali tradicionalnemu zdravljenju. Pomembno je, da se posvetujete s svojim zdravnikom, preden se odločite za uporabo Reikija kot oblike zdravljenja.

vir Foto: Pixabay Portal24