Rekordna volilna udeležba na francoskih parlamentarnih volitvah

Francoska zastava [Foto: Pexels]

Rekordna volilna udeležba na francoskih parlamentarnih volitvah

Volilna udeležba na današnjih francoskih parlamentarnih volitvah je do poldneva dosegla 26 odstotkov, kar je največ v več kot štiridesetih letih, poroča BBC. Ta številka je višja od pričakovane in kaže na obrat trenda nizke volilne udeležbe v zadnjih letih.

Za primerjavo, na državnozborskih volitvah leta 2022 je bila ob istem času zabeležena udeležba 18,43 odstotka. Mathieu Gallard, direktor raziskav na inštitutu Ipsos, je poudaril, da je to najvišja raven po parlamentarnih volitvah leta 1981. Posebej izstopa Pariz, kjer je današnja udeležba 25,48 odstotka, kar je znatno povečanje v primerjavi s 12,8 odstotka leta 2022.

Te volitve so ključnega pomena, saj lahko ena od dveh največjih sil Evropske unije končno dobi vlado populistične desnice. Predsednik Emmanuel Macron si prizadeva za povečanje relativne večine svojega renesančnega gibanja v spodnjem domu parlamenta, medtem ko voditeljica skrajne desnice Marine Le Pen upa na absolutno večino.

Macron je razpisal predčasne volitve po uspehu skrajno desničarskega Nacionalnega zbora (RN) na volitvah v Evropski parlament. Predvolilne ankete kažejo, da RN vodi pred novim levičarskim zavezništvom, Novo ljudsko fronto (NPF), medtem ko je Macronova renesansa na tretjem mestu.

Le Pen verjame v absolutno zmago svoje stranke, kar bi ji omogočilo sestavo vlade in omejevanje Macronove politike glede Ukrajine. Kandidati, ki v prvem krogu dosežejo absolutno večino, bodo izvoljeni v skupščino, končni rezultati pa bodo znani po drugem krogu 7. julija.

Macronov drugi mandat se konča leta 2027, ne glede na rezultate volitev, vendar bo morda moral deliti oblast z nasprotniki. Upad podpore renesansi bi lahko omejil učinkovitost Macronove politike. Marine Le Pen se že vidi kot resna protikandidatka na naslednjih predsedniških volitvah.

Portal24; Foto: Pexels