Renault bo novi električni Twingo verjetno izdeloval v Sloveniji

Twingo [Foto: Renault, VW]

Renault bo novi električni Twingo verjetno izdeloval v Sloveniji

Renault je objavil, da bo pri razvoju nove generacije električnega Twinga sodeloval s kitajskim inženirskim podjetjem. Cilj projekta je ustvariti električni avtomobil s ceno pod 20.000 evrov. Tiskovni predstavnik Renaulta je pojasnil, da bo to sodelovanje omogočilo zmanjšanje razvojnega časa in stroškov. Projekt oblikovanja in naprednega inženiringa poteka v Franciji. Proizvodnja bo medtem izvedena v Evropi.

Projekt vodi Ampere, Renaultov oddelek za električna vozila. Generalni direktor Renaulta, Luca de Meo, je na skupščini delničarjev konec lanskega leta razkril načrte za električni Twingo, ki ga bodo verjetno izdelovali v Sloveniji, kjer trenutno že proizvajajo aktualni model Twinga.

Renault je pred tem prekinil sodelovanje z nemškim Volkswagnom glede skupnega razvoja cenovno dostopne električne različice Twinga. Renault je poudaril, da je bila odločitev o izbiri kitajskega partnerja sprejeta neodvisno od konca pogovorov z VW. Volkswagen pa je ta teden napovedal, da bo v Evropi brez partnerja proizvajal električne avtomobile po ceni od 20.000 evrov, pri čemer se bo zanašal na visoko stopnjo lokalizacije.

Renaultova poteza, da se poveže s kitajskim partnerjem, je namenjena hitrejšemu napredovanju pri razvoju električnih vozil. Evropski proizvajalci avtomobilov se vse bolj zanašajo na inženirje iz držav z nižjimi stroški za znižanje stroškov, čeprav večina tehnoloških inovacij v električnih vozilih trenutno prihaja s Kitajske.

Evropski proizvajalci avtomobilov so pod pritiskom, saj morajo posodobiti svojo električno linijo. Kitajske znamke, kot je BYD, namreč širijo svojo prisotnost v regiji s cenejšimi modeli. Stellantis namerava septembra ponuditi električna vozila kitajskega Leapmotorja v devetih evropskih državah, v začetku prihodnjega leta pa bo predstavil tudi cenejšo različico svojega Citroena e-C3.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: Renault/VW