Republikanci trikrat preprečili izvolitev strankarskega kolega

ByA.K.

4. januarja, 2023
Foto: Pexels

Republikanci v treh glasovanjih niso izbrali novega vodje kongresa

Republikanci so v predstavniškem domu ameriškega kongresa trikrat preprečili izvolitev svojega strankarskega kolega Kevina McCarthyja za predsednika tega telesa.

Glasovanje za volitve za vodjo spodnjega doma kongresa so bile kot obračun med dvajsetimi zagovorniki trde linije in ostalima 202 članoma republikanskega kluba. McCarthyju pa tako ni uspelo dobiti 218 glasov, ki so potrebni za mesto predsednika predstavniški dom v treh glasovanjih.

Majhna večina, nemiren začetek

Za novo republikansko večino je vznemirljiv začetek, pokazal na izzive, s katerimi bi se stranka lahko soočila v naslednjih dveh letih do predsedniških volitev, ki bodo leta 2024.

Njihova majhna večina od 222 do 212 poslancev daje večji vpliv majhni skupini zagovornikov trde linije, ki želijo spremembe pravil. Slednje bi jim omogočilo večji nadzor nad predsednikom predstavniškega doma in večji vpliv na strankin pristop k porabi in zadolževanju.

Zakonodajalci so se v torek zvečer odločili, da preložijo še eno glasovanje do srede opoldne, kar naj bi republikancem dalo čas, da razmislijo o drugih kandidatih. McCarthy pa je v torek obljubil, da bo ostal v tekmi za vpliven položaj predsednika ameriškega predstavniškega doma.

Pozno v torek je McCarthy novinarjem povedal, da ga je nekdanji predsednik Donald Trump poklical in ponovil svojo podporo. Trump je v tekmi podprl McCarthyja, ki v republikanski stranki ostaja pomembna osebnost.

“Zadnja priložnost”

Jim Jordan konservativni poslanec, je na zadnjem glasovanju dneva dobil 20 glasov. Kar je daleč od praga 218, da bi postal predsednik, a dovolj, da je ustavil McCarthyja.

“Mislim, da Kevin ve, da je to njegova zadnja priložnost,” je dejal predstavnik Kenneth Buck. Buck je glasoval za McCarthyja. Spomnil je, da je McCarthy leta 2015 že poskušal postati vodja predstavniškega doma. Zaradi nasprotovanja konservativcev mu takrat ni uspelo.

Zamuda pri izbiri vodje bi lahko spodkopala upanje republikancev v predstavniškem domu, da bodo hitro prevzeli nadzor nad preiskavami Bele hiše in zakonodajnimi prednostnimi nalogami. Slednje vključujejo gospodarstvo, energetsko neodvisnost ZDA in varnost meja.

Najvišji demokrat v predstavniškem domu, vodja manjšine v predstavniškem domu Hakeem Jeffries je v vseh treh glasovanjih prehitel McCarthyja. Pri zadnjem glasovanju je Jeffries vodil proti McCarthyju z 212 proti 202 glasovoma. Za izvolitev predsednika predstavniškega doma potrebna večina tistih, ki glasujejo.

Zadnjič, ko predstavniški dom na prvem glasovanju ni uspel izvoliti predsednika leta 1923. Izvolitev predsednika poslanske zbornice je morda le vprašanje ur ali tednov: leta 1856 so poslanci dosegli dogovor šele po dveh mesecih in 133 krogih.

Foto: Pexels