Reševalna akcija poškodovanega jamarja na Kočevskem

ByMiha Kovač

22. februarja, 2024 , ,
Damijan Šinigoj [Foto: Zajem zaslona/24ur]

Reševalna akcija poškodovanega jamarja na Kočevskem

V jami pri Jelen brdu na Kočevskem se odvija dramatična reševalna operacija, saj se je popoldan med raziskovanjem globin poškodoval jamar. Nesreča, ki je zgodila na območju Gotenice, je sprožila takojšnjo reakcijo reševalnih služb.

Nesreča se je pripetila okoli 150 metrov pod površjem, ko je jamar zdrsnil za šest metrov in se ob padcu udaril v rebra. Njegovi kolegi so mu nemudoma priskočili na pomoč in mu nudili prvo pomoč. Poškodovanec, ki težko diha, je ostal ujet globoko v jami, kar je zahtevalo hitro in koordinirano akcijo reševanja.

Jamarska reševalna služba je v jamo najprej poslala oskrbovalno ekipo, opremljeno z bivakom, grelnimi odejami ter toplo hrano in vodo, da bi zagotovili osnovne potrebe poškodovanca. Kmalu za tem je bila v jamo poslana tudi telefonska ekipa, ki bo omogočila komunikacijo z reševalci in poškodovancem.

Reševanje bo zahtevno

Vodja intervencije, Damijan Šinigoj, je izpostavil, da bo reševanje zahtevno in bo potekalo vso noč. Zaradi ožin v jami, ki se nahajajo na globini med 100 in 130 metri, bo potrebno izvesti miniranje za širitev poti, da bi reševalci lahko varno dostopili do poškodovanega jamarja. Do večera so reševalne ekipe že uspele napeljati jamski telefon do polovice jame, vendar je postalo jasno, da bo potrebno jamo razširiti na vsaj dveh mestih.

Na prizorišču nesreče je bila poleg poškodovanega jamarja tudi skupina raziskovalcev biologov, ki pa so ostali nepoškodovani. Policijska uprava Ljubljana, ki je bila o dogodku obveščena v zgodnjih večernih urah, nadaljuje z zbiranjem obvestil in preiskavo vseh okoliščin nesreče. Kljub resnosti situacije, po prvih podatkih, življenje poškodovanega jamarja ni ogroženo.

Jama pri Jelen brdu, ki je prizorišče nesreče, je po podatkih Katastra jam dolga 518 metrov in globoka 192 metrov, kar jo uvršča med zahtevnejše jamske sisteme na Kočevskem. Reševalna akcija še poteka, vodja intervencije pa je zagotovil, da bodo storili vse potrebno za varno rešitev poškodovanega jamarja.

[Vir: 24Ur]; Foto: Zajem zaslona/24ur; Portal24