Revolucionarno zdravilo za ponovno rast zob do leta 2030

Znanstveniki napredujejo pri razvoju revolucionarnega zdravila, ki bi lahko omogočilo ponovno rast zob. To zdravilo bi lahko omogočilo tretje zobovje, kar bi preseglo običajno razumevanje, da zobje rastejo le dvakrat. Klinični poskusi se bodo začeli julija prihodnje leto, do leta 2030 pa naj bi bilo zdravilo na voljo za uporabo zobozdravnikom. Anomalije zob ob rojstvu so zelo razširjene in prizadenejo približno en odstotek svetovnega prebivalstva. Vendar pa bi bila možnost ponovne rasti zob dosežek brez primere.

Raziskavo vodi Medicinski raziskovalni inštitut Kitano Hospital v Osaki na Japonskem. Osredotoča se na zagotavljanje terapevtskega zdravila za posameznike, ki zaradi dejavnikov, prisotnih pred rojstvom, nimajo popolnega kompleta odraslih zob. Ti dejavniki lahko vključujejo genetske ali razvojne vplive.

Anodontija je popolna odsotnost zob. Pogosto se pojavi pri genetskih stanjih, kot je ektodermalna displazija. Te bolezni vplivajo na lase, nohte, zobe, kožo in žleze. Zdravljenje tega stanja običajno vključuje proteze. Priporočljivi so tudi zobni vsadki. Informacije so na voljo na spletni strani klinike Cleveland Clinic.

Ageneza zob je odsotnost zob. To predstavlja izziv za dejavnosti, kot so žvečenje, požiranje in govorjenje. Te težave se začnejo že v zgodnjem otroštvu. Te težave lahko negativno vplivajo na splošni razvoj.

Dr. Katsu Takahashi, vodja oddelka za zobozdravstvo in oralno kirurgijo v bolnišnici Kitano Medical Research Institute, je opravil obsežne raziskave o tem zdravilu. Preučevati ga je začel v času svojega podiplomskega študija v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Dr. Takahaši je v pogovoru za časopis Mainichi izrazil navdušenje nad možnostjo gojenja svežih zob. To je označil za skupno željo zobozdravnikov po vsem svetu. Samozavestno je izrazil prepričanje, da mu bo to uspelo uresničiti.

Usmerjanje rasti zob

Japonska agencija za medicinske raziskave in razvoj (AMED) podpira revolucionarno pobudo na področju zobozdravstva. Njen cilj je razviti terapevtsko zdravilo za ljudi s prirojenim edentulizmom, ki se nanaša na popolno ali delno izgubo zob. Projekt vključuje sodelovanje več kot 10 zdravstvenih ustanov in raziskovalnih centrov po vsej državi, kot je navedeno na spletni strani klinike.

V izjavi je pojasnjeno, da je cilj raziskave odkriti temeljne vzroke za prirojeno anodontijo in pomagati pri oblikovanju zdravila. To bo koristilo sedanjim in prihodnjim bolnikom.

Rast zob “tretje generacije” je bila uspešno spodbujena na živalskih modelih. Ti zobje so nasledniki mlečnih in odraslih zob. Raziskovalna skupina je dosegla ta izjemen dosežek. To jim je uspelo z usmerjanjem gena USAG-1, ki omejuje rast zob pri miših.

Ekipa pod vodstvom dr. Takahashija je razvila nevtralizirajoče protitelo, ki blokira delovanje gena USAG-1. To zdravilo je pri miših in belih dihurjih povzročilo ponovno rast zob.

Te obetavne ugotovitve so bile objavljene v ugledni znanstveni reviji Nature leta 2021. Pritegnile so precejšnjo pozornost svetovne znanstvene skupnosti.

Razvoj zdravila za rast zob bi lahko bil prelomen. Ponuja alternativo za posameznike, ki so izgubili zobe. Izgubo zob povzročajo hude kavitete ali zobne bolezni.

Trenutno potekajo prizadevanja za pripravo zdravila za uporabo pri ljudeh. Ko bosta njegova varnost in učinkovitost potrjeni. Glavni poudarek bo na zdravljenju otrok, starih od 2 do 6 let, pri katerih se kažejo znaki anodontije. O tem je poročal časopis Mainichi.

Dr. Takahaši predvideva prihodnost, v kateri bodo zdravila za rast zob postala realna tretja možnost. Ta bo poleg zobnih protez in vsadkov posameznikom omogočala obnovo njihovih naravnih zob.

Takahashi je izjavil: “Naš cilj je utreti pot za klinično uporabo tega zdravila.”

Vir Portal24 Foto: Pexels