Rezar bo Policiji podal naznanilo suma kaznivega dejanja

Aleš Rezar [Foto: DZ/Matija Sušnik]

Rezar bo Policiji podal naznanilo suma kaznivega dejanja

Aleš Rezar, predsednik preiskovalne komisije DZ, ki se ukvarja s preiskavo domnevnih političnih vplivov na Policijo, je napovedal, da bo Policiji podal naznanilo suma kaznivega dejanja zaradi nepooblaščenega prenosa tajnih podatkov. Informacije, ki so se razkrile med zaprtim delom seje, kjer sta pričala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, so po njegovih besedah prišle v roke predsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), Janeza Žaklja (NSi).

Rezar je izpostavil je, da obstaja utemeljen sum, da so tajni podatki, ki so bili del zaprtega dela seje, nepooblaščeno prešli na KNOVS in kasneje v medije. Dodal je, da so podatki, ki jih je uporabil Žakelj na seji KNOVS-a, pristali v javnosti, kar je povečalo tveganje za nacionalno varnost. Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne službe (Sova), Joško Kadivnik, je podprl te skrbi, izpostavljajoč, da je razkritje podatkov povečalo možnost kibernetskih napadov in ogrozilo dostop do občutljivih informacij.

Rezar, ki se je soočal z obtožbami o političnem motiviranju svojih dejanj, je poudaril, da ne namerava sam preiskovati, kako so informacije pricurljale do KNOVS-a. Zahteval je tudi poročilo od strokovnih sodelavcev in na podlagi tega bo podal naznanilo Policiji. “Naj to preiščejo pristojni organi, tako meni nihče ne bo mogel očitati političnega delovanja,” je dejal Rezar.

Vzorec podobnih zgodb

Dodatno je omenil, da je vzorec podobnih zgodb, kjer se preiskujejo domnevne zlorabe, kot je bila zloraba urada za preprečevanje pranja denarja v času prejšnje vlade, pogost. “Domnevne zlorabe so potekale na podoben način, prišla je anonimka, brez preverbe se je potem začelo raziskovati po računih skoraj tisoč državljank in državljanov,” je dejal Rezar.

Vzporednice vidi z dogajanjem na KNOVS-su, kjer naj bi pooblaščena skupina KNOVS-sa novembra lani, torej takoj po t. i. aferi DARS, ki je izbruhnila konec lanskega oktobra, opravila izredni in nenapovedan nadzor na Generalni policijski upravi (GPU) ter od Policije zahtevala vpogled v izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Zahtevala naj bi tudi informacije, ali se ti ukrepi izvajajo v obliki prisluškovanja nad konkretnimi telefonskimi številkami vpletenih v to afero, med katerimi so tudi vidni člani NSi.

Anonimke

Predsednik KNOVS-a Žakelj je najprej navedel, da so telefonske številke, ki naj bi jim prisluškovali, do KNOVS-a prišle anonimno. “Po mojem so zdaj po nekem razmisleku ugotovili, da je zgodba preveč podobna tej aferi urada za preprečevanje pranja denarja in so zgodbo malo predrugačili, se pravi, da je prišlo zdaj preko enega člana, na katerega so se obračali ljudje in podajali zahtevo za preverbo, ali jim zakonito prisluškujejo ali ne,” je dejal.

“Mislim, da zgodba ni tako nedolžna, kot jo želijo nekateri člani prikazati,” je dejal. Verjame, da bodo pristojni organi ugotovili, da je prišlo do nezakonite zlorabe KNOVS-a, a dvomi, da bo zgodba dobila svoj epilog. Meni namreč, da se bodo izgovarjali, da so telefonske številke prejeli od vira “in potem bo dokazovanje res zelo težko”.

Glede očitkov NSi o medijskem obračunavanju Svobode pa je dejal: “Od istih članov prihaja do velikega medijskega obračunavanja s podajanjem nekih nepreverjenih zgodbic.” Ob tem je naštel, da so najprej diskreditirali prejšnjega predsednika preiskovalne komisije Miho Lamuta, delo same komisije, prič in njega, hkrati pa poskrbeli za “nešteto proceduralnih zapletov”.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: DZ/Matija Sušnik