Rezultati testa letnih pnevmatik: Varnost, kilometrina in zmogljivost

ByMiha Kovač

23. februarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Rezultati testa letnih pnevmatik: Varnost, kilometrina in zmogljivost

Avstrijski avtomobilski klub ÖAMTC je nedavno izvedel obsežen test letnih pnevmatik dimenzije 215/55 R17, ki so pogoste v srednjem razredu vozil. Pnevmatike so bile ocenjene glede na vožnjo, varnost, udobje, stroškovno učinkovitost in trajnost. Rezultati so bili izjemno pozitivni, saj so tri pnevmatike prejele oceno “dobro”, 12 “zadovoljivo” in ena “zadosten”. Rezultati kažejo na visoko raven kakovosti testiranih izdelkov.

Strokovnjak za pnevmatike pri ÖAMTC, Steffan Kerbl, je izrazil zadovoljstvo z rezultati. Poudaril je, da je bil to eden izmed najboljših testov v več kot petdesetletni zgodovini testiranja pnevmatik kluba. Vendar pa je opozoril, da kljub visokim ocenam nobena pnevmatika zaradi stroge metodologije ni prejela najvišje možne ocene “zelo dobro” zaradi. Metodologija zahteva, da bi pnevmatika morala izstopati v vseh kategorijah, kar je težko doseči.

Med testiranimi pnevmatikami se je Continental Premium Contact 7 odrezal kot najboljši. Tesno za njim sta z oceno “dobro” sledila Michelin Primacy 4+ in Kumho Ecsta HS52. Dodatnih 12 pnevmatik je prejelo oceno “zadovoljivo”. Vse našteto pa kaže na splošno visoko kakovost pnevmatik na trgu.

Kerbl je ob tem poudaril, da je izbira pnevmatik odvisna od posameznikovih potreb in pričakovanj. Dražji premium proizvajalci ponavadi nudijo boljše splošne zmogljivosti, medtem ko lahko cenejše opcije ponudijo dobre zmogljivosti v specifičnih kategorijah.

Varnost pred ceno

Čeprav je pri izbiri pnevmatik varnost izjemno pomembna in ne bi smela biti odvisna od cene, so razlike med modeli pnevmatik opazne. Vredestein Ultrac se je na testu znašel na dnu lestvice, a je kljub temu prejel oceno “zadovoljivo”. Njegova predvidena kilometrina je bila ocenjena na nekaj manj kot 30.000 km, kar je precej manj v primerjavi z vodilnima modeloma Kumho Ecsta HS52 in Goodyear Efficient Grip Performance 2, ki lahko dosežeta okoli 70.000 km.

Vendar Vredestein Ultrac ni slaba izbira za tiste, ki ne prevozijo veliko kilometrov na leto, saj pnevmatika ponuja dobre rezultate v kategoriji varnosti vožnje. Za voznike, ki načrtujejo več kilometrov, so poleg Kumha in Goodyeara priporočljivi tudi Michelin in Continental, s predvideno kilometrino okoli 60.000 km. Semperit Speed-Life 3 se prav tako ponaša z odlično kilometrino.

V ostalih kategorijah testa so nekateri modeli izstopali zaradi specifičnih lastnosti. Debica, Hankook in Fulda so bili pohvaljeni za obnašanje na suhi podlagi, medtem ko sta se Goodyear in Falken izkazala na mokri podlagi. Kitajska znamka Linglong je bila izpostavljena kot izjemno tiha, Bridgestone pa kot izvrstna izbira za zmanjšanje porabe goriva.

[Vir: ÖAMTC]; Foto: Freepik; Portal24