Rim želi s Slovenijo pri reševanju migrantske krize tesneje sodelovati

ByA.K.

15. januarja, 2023 , , ,
Foto: Demokracijamigracije demokracija

Rim želi s Slovenijo pri reševanju migrantske krize tesneje sodelovati

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je dejal, da želi Rim tesneje sodelovati s Slovenijo pri reševanju migrantske krize. Zlasti pri upočasnitvi nezakonitih migracij na balkanski poti. Izpostavil je krepitev prizadevanj za vračanje prebežnikov.

Italija je zaradi vse več nezakonitih prebežnikov, ki v državo pridejo iz Slovenije, decembra lani napovedala okrepitev nadzora vzdolž obmejnega pasu Furlanije – Julijske krajine in ponovno vzpostavitev mešanih patrulj na meji.

“S Slovenijo smo že vzpostavili plodne odnose pri razvoju preiskav in instrumentov za preprečevanje tihotapljenja na balkanski poti,” je dejal notranji minister Matteo Piantedosi. Piantedosi je poudaril, da si Italija želi tudi okrepiti prizadevanja za vračanje prebežnikov, ki so nezakonito vstopili v Italijo. Ob robu delovnega obiska v Trstu je, da v povezavi s tem načrtuje srečanje s slovenskimi oblastmi.

“Prepričani smo, da je vračanje prebežnikov legitimen instrument, ki ustreza evropskim in mednarodnim standardom, in naša dolžnost je, da ga okrepimo. To je treba storiti skupaj z našimi partnerji,” je dejal Piantedosi. Notranji minister Italije se je v Trstu udeležil zasedanja odbora za javni red in varnost, glavna tema so bile nezakonite migracije.

“Prisluhnili smo krajevnim varnostnim organom, ki na lastni koži občutijo stanje, in se z njimi pogovorili, kako se lotiti reševanja situacije, s človečnostjo seveda, hkrati pa tudi s potrebnima pokončnostjo in strogostjo,” je dejal po poročanju Primorskega dnevnika.

Odbor za javni red in varnost je sklical tržaški prefekt Pietro Signoriello. Sprejela sta ga tudi predsednik dežele Furlanija – Julijska krajina Massimiliano Fedriga in tržaški župan Roberto Dipiazza.

Italija se že dalj časa spopada z velikim številom prebežnikov, ki prispejo na njeno ozemlje. Glede na nedavne podatke italijanskega notranjega ministrstva jih je letos v nekaj več kot tednu dni v državo prispelo že 3673. v celotnem lanskem letu jih je bilo približno 102.000.

Vir Foto: Demokracija (fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

Italija zaostruje pravila za reševanje migrantov z morja

Italijanska vlada bo zaostrila pravila za reševanje migrantov u morja in kaznovala dobrodelne organizacije. Prav tako bo vlada Giorgie Meloni omogočila zaseg ladij, če bodo kršile nova, strožja pravila. Dobrodelne organizacije menije, da bi to lahko ogrozilo življenja… več tukaj.