Rimac Nevera izgubil naslov najhitrejšega električnega avtomobila

ByA.K.

26. februarja, 2023

Rimac Nevera izgubil naslov najhitrejšega električnega avtomobila

Rimac Nevera je rekord v tekmovanju v pospeševanju na četrt milje v rokah držal od aprila leta 2021. 

402 metra dolg odsek je električni avtomobil iz začetnega stanja mirovanja prevozil po vsega 8,58 sekunde. Na papirju ima sicer nekoliko bolj konzervativno predstavo, a se je brat Nevere na progi izkazal za enako hitrega in za las dosegel rekord.

Tehnološki dvojček je zdaj poskusil enako. Zadevni Pininfarina Battista je bil tisti v družini, ki je stil in prefinjenost postavil pred zmogljivost. Je na stezi Natrax v Indiji dosegel boljši čas, a le za komaj merljive 0,03 sekunde. Poskusili so tudi prevoziti pol milje in dosegli čas 13,38 sekunde.

Uspešen poskus podiranja rekorda so spremljali novinarji Autocar India, za volanom je sedel testni voznik Stefano Costa. Avto je bil v celoti na zalogi, vključno s pnevmatikami Michelin Pilot Sport Cup 2R, ki so bile priložene. 

Battista je podrl še dva rekorda. Z največjo hitrostjo 358,03 km/h je postal najhitrejši avto v Indiji. Prav tako je Renuka Kirpalani vozila s hitrostjo 357,1 km/h in tako postala najhitrejša Indijka v zgodovini. 

Rekordov Guinnessova komisija sicer še ni potrdila, pač pa jih je potrdila domača FMSCI (Federation of Motor Sports Clubs of India), ki je članica FIA.

Omenimo še, da se Pininfarina Battista sestavlja v Italiji, vsak primerek pa zahteva 1.250 delovnih ur. Tako kot Nevera je bila ponujena serija 150 primerkov, izklicna cena je več kot 2 milijona evrov. 

To ni prvič, da je Pininfarina sprejela ukrepe proti Rimcu. Tako so konec lanskega leta podrli rekord v pospeševanju do 100 in 200 km/h ter postavili rekord v konkurenci serijskih električnih avtomobilov glede ustavljanja. Nato je Battista 100 km/h dosegel v 1,86 sekunde, 200 km/h v 4,75 sekunde, pri 100 km/h pa se je ustavil po 31 metrih. 

vir Foto: Pininfarina