Rimac Nevera po avtocesti s 330 km/h (video)

ByAna Koren

10. maja, 2023

Rimac Nevera po avtocesti s 330 km/h

Hrvaški hiperšportni avtomobil Rimac Nevera je še vedno v središču pozornosti svetovne avtomobilske javnosti. Eden najmočnejših avtomobilov v zgodovini se je že uveljavil kot eden najhitrejših serijskih cestnih avtomobilov na svetu. Rimac je z njim podrl že številne rekorde. Posnetek iz Nemčije pa zdaj razkriva, kako je videti brutalna predstava tega avtomobila na javni avtocesti.

YouTube kanal Automann-TV je Rimac Nevero zagrebške registracije testiral na nemški avtocesti, kjer ni omejitve hitrosti. To je eden od testnih modelov v lasti hrvaške tovarne. 

Kot je razvidno iz posnetka, je voznik najprej preveril pospešek avtomobila od 100 do 200 km/h. Nato so se lotili testiranja največje hitrosti. Rezultat merjenja pospeškov je fascinanten! Avto je od 100 do 200 km/h potreboval le 2,8 sekunde.

V enem od naslednjih poskusov skuša voznik Nevero izsiliti do največje hitrosti, ki jo dovoljuje promet na avtocesti. Avto je na merilniku hitrosti dosegel najvišjo hitrost 348 km/h, v trenutku pred zaviranjem pa je avto še zelo prepričljivo pospeševal. Preverjanje naprave Racebox, ki se uporablja v avtomobilu, je razkrilo, da je avto takrat vozil s hitrostjo 330,8 km/h, a tudi to je še vedno fascinantno, glede na to, da je šlo za test na javni cesti sredi dneva.  

Da je avto tudi pri tej hitrosti še vedno silovito pospeševal, si zlahka razložimo s tem, da Nevera, če odstranimo tovarniško blokado, ki avto ustavi pri 350 km/h, brez težav zmore tudi precej višje hitrosti. 

Testni voznik Rimca Miroslav Zrnčević – Mrgud je na stezi kompleksa Automotive Testing Papaenbug v Nemčiji v enem primeru z odstranjeno blokado dosegel največjo hitrost 412 km/h. S tem je bila Nevera uradno razglašena za najhitrejši serijski električni avtomobil. Rekord je bil dosežen na serijskih pnevmatikah. 

vir Foto: Rimac Nevera