Rishi Sunak: nezakoniti prebežniki ne morejo ostati

Rishi Sunak Foto: Downing Street X

Rishi Sunak: nezakoniti prebežniki ne morejo ostati


Prosilcem za azil, ki s čolni nezakonito prihajajo čez Rokavski preliv, bo po napovedi britanskega premierja Rishija Sunaka, prepovedano ostati v državi. “Naj vam bo jasno: če pridete k nam nezakonito, ne boste mogli ostati,” je izjavil.

Britanska vlada bo, predvidoma v torek, sprejela novo zakonodajo, s katero želi omejiti število prebežnikov, ki prihajajo v državo. Sunak se je namreč znašel pod pritiskom poslancev iz svoje konservativne stranke, ki želijo preprečiti prihode prosilcev za azil v državo. Ustavljanje majhnih čolnov bo tako eden prvih vladnih ukrepov.

Ministrica za notranje zadeve Suella Braverman je nedavno dejala, da je edina pot v Veliko Britanijo tista, ki je “varna in zakonita”.

Sunak je dodal, da nova zakonodaja pomeni korak k izpolnitvi njegove obljube, da bo “enkrat za vselej ustavil čolne”. “Nezakonite migracije niso poštene do britanskih davkoplačevalcev, niso poštene do tistih, ki sem prihajajo zakonito, in ni prav, da se kriminalnim tolpam dovoli, da nadaljujejo svojo nemoralno trgovino,” je dodal. “Odločen sem izpolniti svojo obljubo, da čolni ne bodo več prihajali.”

Glede na novo zakonodajo bodo zavrnili prošnje za azil vsem, ki v Veliko Britanijo prispejo z majhnimi čolni. Prepovedali pa naj bi jim tudi vrnitev v primeru, če bodo izgnani… o tem smo že poročali, tukaj.

Sporen ukrep selitve v Ruando

Lani je takratni premier Boris Johnson sklenil dogovor o deportaciji več deset tisoč ljudi, ki so zbežali iz Afganistana, Sirije ali drugih držav, v katerih divja vojna, v Ruando, ki je od Otoka oddaljena več kot 6400 kilometrov. A prvi načrtovani let za deportacijo v Ruando je v zadnjem hipu preprečila sodna odredba, ki jo je izdalo Evropsko sodišče za človekove pravice. O tem ukrepu pravna bitka še poteka.

Višje sodišče v Londonu je decembra lani odločilo, da gre za zakonit ukrep. Nasprotniki so se na to razsodbo pritožili. Po veljavni zakonodaji imajo prosilci za azil pravico ostati v državi in pravico, da sodišče obravnava njihov primer.

Po zadnjih podatkih britanskega notranjega ministrstva je letos Rokavski preliv prečkalo 2950 ljudi. Lani se je na to pot odpravilo približno 45.000 ljudi.

Kritike

Zadnje poteze vlade so kritizirali predstavniki organizacij za človekove pravice, ki dvomijo, ali so sploh skladne z evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Christina Marriott, predstavnica Rdečega križa, jih je označila za “zelo skrb vzbujajoče”.

“Ministrstvo za notranje zadeve na podlagi lastnih raziskav ve, da bo to le malo pripomoglo k ustavitvi ljudi, ki tvegajo svoja življenja, da bi prišli v varno državo. Pogosto prebežniki rečejo, da ne poznajo britanskega azilnega sistema, zato zaostrovanje zakonodaje ni učinkovita strategija,” je dejala.

vir Foto: Downing Street Twitter