Rižota s šparglji in kozicami: Pomlad na krožniku

Foto: Portal24 (AI)

Rižota s šparglji in kozicami: Pomlad na krožniku

Pomlad prinaša obilje svežih sestavin, ki v kuhinji vzbudijo pravo ustvarjalno iskrico. Med najbolj pričakovanimi spomladanskimi dobrotami so zagotovo šparglji, ki v kombinaciji s sočnimi kozicami tvorijo osnovo za nepozabno rižoto. Rižota s šparglji in kozicami je jed, polna okusov in arom in je kot nalašč za vsakogar, ki želi na svoj jedilnik vnesti nekaj lahkotnosti in svežine. Priprava je preprosta in hitra, zato je idealna izbira za kosilo ali večerjo, ko si želite nekaj posebnega.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 300 g riža za rižote (npr. arborio ali carnaroli),
  • 500 g svežih špargljev,
  • 300 g očiščenih kozic,
  • 1 srednje velika čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 100 ml belega vina,
  • 1 l zelenjavne jušne osnove,
  • 50 g parmezana, naribanega,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • sol in sveže mleti črni poper po okusu,
  • sveža zelišča za okras (npr. peteršilj ali drobnjak).

Navodila za pripravo:

Priprava sestavin: Očistite šparglje in odstranite olesenele dele. Šparglje narežite na približno 2 cm dolge koščke. Čebulo in česen olupite in drobno sesekljajte.

Kuhanje špargljev: V večji ponvi na srednje močnem ognju segrejte žlico oljčnega olja. Dodajte koščke špargljev in pražite 3-4 minute, da postanejo rahlo mehki. Odstranite iz ponve in postavite na stran.

Priprava rižote: V isti ponvi segrejte preostalo oljčno olje in dodajte sesekljano čebulo. Pražite, dokler ne postane steklena, nato dodajte sesekljan česen in riž. Premešajte, da se riž prepoji z oljem in postane rahlo prozoren. Prilijte belo vino in mešajte, dokler se vino ne vpije.

Dodajanje jušne osnove: Postopoma dodajajte vročo zelenjavno jušno osnovo, počakajte, da se vsaka količina tekočine vpije, preden dodate naslednjo. Med kuhanjem občasno premešajte.

Dodajanje špargljev in kozic: Ko je riž skoraj kuhan, dodajte pražene šparglje in kozice. Kuhajte še 5-7 minut, da se kozice skuha in šparglji dokončajo. Solite in poprajte po okusu.

Finalni dotik: Odstavite z ognja in vmešajte nariban parmezan. Pustite, da rižota počiva nekaj minut, da se sestavine povežejo in rižota postane kremasta.

Serviranje: Rižoto servirajte vročo, posuto z dodatnim parmezanom in svežimi zelišči za dekoracijo.

Uživajte v okusih pomladi z vsakim grižljajem te čudovite rižote s šparglji in kozicami. Prepustite se svežini sezonskih sestavin in si pričarajte pravo kulinarično doživetje doma.

Portal24; Foto: Portal24 (AI)