Robert Fico svoje protiukrajinsko stališče le še potrdil

Robert Fico, nekdanji slovaški populistični predsednik vlade in vodja stranke Smer-SD, je po sobotnih volitvah, kjer je njegova stranka osvojila 22,9 odstotkov glasov, svoje protiukrajinsko stališče le še potrdil.

Ta izid volitev kaže, da je Fico, kljub preteklim političnim pretresom, uspel ohraniti in celo okrepiti svojo politično moč. “Tukaj smo, pripravljeni smo. Nekaj smo se naučili, bolj izkušeni smo,” je dejal Fico novinarjem, ob tem pa izrazil pričakovanje, da bo imel mandat za začetek sestave vlade.

Ficovo protiukrajinsko stališče, ki se osredotoča predvsem na ukinitvi vojaške pomoči Ukrajini, vzbujajo strahove o spremembah slovaške zunanje politike, ki bi lahko šla v smeri Madžarske. Fico je v preteklosti izrazil občudovanje do Orbánove politike, madžarski premier pa je Ficu že čestital za volilni uspeh.

Fico je poudaril, da njegova stranka “ne spreminja svojega stališča” glede Ukrajine. “Pripravljeni smo pomagati Ukrajini na humanitaren način, pomagati pri obnovi države, vendar se ne strinjamo z oboroževanjem,” je dodal.

Koalicijo bo najverjetneje sestavljala kombinacija strank Smer-SD, Hlas in Slovaške nacionalne stranke

Po uradnih izidih so se za stranko Smer-SD uvrstile še liberalna napredna slovaška stranka (PS) s 18 odstotkov in Hlas s 15 odstotkov. Hlas, ki je bil ustanovljen po Ficovem odstopu leta 2018, je pod vodstvom Petra Pellegrinija pokazal naklonjenost sodelovanju s Ficovo stranko.

Stranki PS in Hlas sta že napovedali začetek pogajanj za oblikovanje koalicijske vlade. Kljub porazu na volitvah je vodja stranke PS, Michal Šimečka, izrazil upanje, da bo še vedno mogoče oblikovati vladajočo koalicijo, ki bo nasprotovala Ficovi stranki.

Analitiki predvidevajo, da bo koalicijo najverjetneje sestavljala kombinacija strank Smer-SD, Hlas in Slovaške nacionalne stranke, ki skupaj zavzemajo 79 od 150 sedežev v parlamentu.

Milan Nič iz nemškega sveta za zunanje odnose je poudaril pomen Ficovega političnega vrnitve, ob tem pa opozoril na morebitne izzive, ki bi jih lahko Ficova vlada povzročila za EU, še posebej glede odnosa do Ukrajine.

Razni strokovnjaki in analitiki bodo pozorno spremljali naslednje korake Fica in njegove stranke ter morebitne posledice za celotno Evropsko unijo. Predsednica Zuzana Čaputová je potrdila, da bo Ficu zaupala sestavo nove vlade.

vir Foto: X Portal24