Državni zbor je Roberta Goloba, predsednika Gibanja Svoboda, izvolil za predsednika vlade. Za je glasovalo 54 poslancev, proti jih je bilo 30. Oddanih je bilo 85 glasovnic, ena je bila neveljavna. Nataša Sukič je bila izvoljena za podpredsednico DZ-ja.

Golob je takoj po razglasitvi izidov tajnega glasovanja prisegel kot novi predsednik vlade. V govoru po prisegi je dejal, da je hvaležen in ponižen, da bo lahko Slovenijo popeljal v boljšo prihodnost, kakršno jo državljani Slovenije zaslužijo. Hvaležen je vsem tistim, ki gredo z njim po poti od začetka, in tistim, ki se mu bodo mogoče pridružili pozneje, ko bodo ugotovili, da dela v skupno dobro, je sklenil.

Glasovanje je bilo sproščeno saj koalicija šteje 53 poslancev, podporo pa sta napovedala tudi poslanca narodnih skupnosti, skupaj 55 glasov. En manjkajoči glas gre na račun poslanke koalicije na bolniškem dopustu. SDS in NSi so glasovali proti.

Golob je v DZ že vložil listo ministrskih kandidatov. Zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi DZ-ja se bodo začela v soboto oziroma ponedeljek. Cilj prihodnjih vladnih strank Gibanje Svoboda, SD in Levice še vedno ostaja vlado sestaviti do 3. junija. Po zadnjih informacijah bi tako, če na zaslišanjih ministrskih kandidatov ne bo večjih presenečenj, DZ lahko o novi vladi glasoval že v sredo.

Golob po izvolitvi prejel prve čestitke

Premier Janez Janša, ki je vodil vlado od 3. marca 2020, je na Twitterju čestital svojemu nasledniku Robertu Golobu ob izvolitvi za mandatarja. “Naj bodo dejanja v skladu z današnjimi obljubami in ne v skladu z včerajšnjo koalicijsko pogodbo,” je ob tem zapisal.

Golobu je čestital tudi predsednik republike Borut Pahor in se priporočil za tvorno sodelovanje. Hkrati so mu čestitali v poslanskih skupinah SD-a, Levice in NSi-ja.

Na Twitterju sta Golobu čestitala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Vlada RS Twitter

By A.K.

Komentar: