V Državnem zboru bodo poslanke in poslanci na izredni seji potrjevali 17-člansko ministrsko ekipo vlade Roberta Goloba. Novoizvoljena vladna ekipa se bo po napovedih še danes sešla na prvi seji vlade, premier Golob pa bo prevzel posle od Janeza Janše.

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ je potrebna podpora večine navzočih poslancev, ki bodo na javnem glasovanju odločali o listi kandidatov v celoti. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov.

Novo vladno koalicijo sestavljalo stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki imajo skupaj 53 poslancev, verjetna pa je tudi podpora predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti, tako da presenečenj ali zapletov pri potrjevanju nove vlade ni pričakovati.

Za sejo je predvidenih dobrih 7 ur, sklepne misli pa bo imel Robert Golob, ki bo prevzel premierski položaj. Že pred sejo DZ-ja se je sestala tudi mandatno-volilna komisija, ki je potrdila poslanski mandat Bojanu Čebeli, dosedanjemu županu občine Borovnica, ki je ob začetku seje na poslanskem mestu zamenjal Roberta Goloba.

Golob: Vlado smo sestavljali po konceptu uravnoteženosti

Robert Golob je Državnemu zboru v imenovanje predlagal listo 17 kandidatk in kandidatov za ministrske položaje. Predstavil koncept uravnoteženosti, ki so mu sledili pri sestavljanju nove ministrske ekipe.

“Vlada, ki je danes pred vami, je vlada dveh svetov.” 

Robert Golob

Na eni strani imamo izkušene politike, ki imajo bogate izkušnje tako v domači kot evropski politiki. “Ker ne želimo, da bo vlada novincev potrebovala 100 dni miru, ker vemo, da ga ne bomo dobili,” je pojasnil odločitev za vključevanje izkušenih politikov. Ob tem je dodal, da so razmere v svetu so zaostrene in si tega miru bodoča vlada miru niti ne more vzet. “Zaradi ljudi, ne zaradi opozicije ali kogarkoli drugega,” je poudaril.

Drugo polovica vlade bodo po besedah Goloba sestavljali strokovnjaki. Poudaril je, da je med njimi mnogo takih, ki so realizirali akademsko kariero, nekaj pa takih, ki so svoje izkušnje in dosežke realizirali področno.

“Ravno ta uravnoteženost – izkušnje iz politike na eno strani ter strokovnost in zagon na drugi strani, je noviteta,” je dejal Golob. “Lahko bi imeli devet ministrstev in samo politike, ampak v tak koncept ne verjamem.” Združiti je potrebno združiti oba pola. “Verjamem, da moramo politični svet nadgraditi s strokovnjaki,” je izpostavil.

Vlada bo uravnotežena tudi po spolnih kvotah, po razmerju med ženskami in moškimi. Več kot 40 odstotkov bo ministric, kar je največ doslej. “Verjamem, da je to eden od ključnih razlogov, zakaj bo ta vlada najbolj uspešna do zdaj.” Golob je  izrazil zadovoljstvo, ker po njegovih ocenah prihaja vlada, na katero bodo državljani v kratkem ponosni.

Novi ministri bodo:

Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve (iz kvote Gibanja Svoboda)
Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve (iz kvote SD)
Klemen Boštjančič, minister za finance (iz kvote Gibanja Svoboda)
Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje (iz kvote Gibanja Svoboda)
Marjan Šarec, minister za obrambo (iz kvote Gibanja Svoboda)
Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje (iz kvote SD)
Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo (iz kvote SD)
Aleksander Jevšek, minister brez listnice, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (iz kvote SD)
Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (iz kvote Levice)
Asta Vrečko, minister za kulturo (iz kvote Levice)
Uroš Brežan, minister za okolje in prostor (iz kvote Gibanja Svoboda)
Bojan Kumer, minister za infrastrukturo (iz kvote Gibanja Svoboda)
Igor Papič, minister za izobraževanje, znanost in šport (iz kvote Gibanja Svoboda)
Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo (iz kvote Gibanja Svoboda)
Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (iz kvote Gibanja Svoboda)
Emilija Stojmenova Duh, ministrica brez listnice, pristojno za digitalno preobrazbo (iz kvote Gibanja Svoboda)
Matej Arčon, minister brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu (iz kvote Gibanja Svoboda)

Predstavitve poročil matičnih odborov

Predstavitve poročil matičnih delovnih teles je otvoril podpredsednik odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Teodor Uranič (Gibanje Svoboda). Kot je dejal, je kandidatka za ministrico za javno upravo iz kvote Gibanja Svoboda Sanja Ajanović Hovnik v svoji predstavitvi izpostavila poslanstvo zaščite javnega interesa in javnega dobrega. Izpostavila je tudi problem zmanjšanega zaupanja državljank in državljanov v javne institucije in pojasnila, da namerava vzpostaviti sistem, ki bo omogočal sprejemanje kakovostne zakonodaje in predpisov. Posebno pozornost bo namenila tudi kontroli kakovosti implementacije predpisov in pripravi predhodnih ocen njihovih vplivov.

Predsednica odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Tereza Novak (Gibanje Svoboda) je predstavila poročilo o predstavitvi Emilije Stojmenove Duh, kandidatke za ministrico brez listnice, pristojno za digitalno preobrazbo iz kvote Gibanja Svoboda.

“Velik poudarek v času njenega ministrovanja bo na zdravstvenem sistemu, kjer je cilj elektronska debirokratizacija in digitalizacija zdravstvenih storitev.” 

Tereza Novak

Predsednica odbora je povzela tudi predstavitev kandidatke za notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Ta je pred odborom predstavila svoje dosedanje delo na policiji in izpostavila pomen strokovnosti in zaupanja. Med razlogi za odločitev za kandidaturo je Bobnarjeva navedla tudi dogajanje v zadnjih dveh letih, ki so po njenih besedah močno omajali zaupanje v policijo. Cilj policije mora biti po njenem prepričanju zagotavljanje varnosti ob sorazmernem izvajanju ukrepov.

Podpredsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Katarina Štravs (Gibanje Svoboda) je kandidata za ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu iz kvote Gibanja Svoboda Mateja Arčona. Kot je izpostavila kandidat prihaja iz obmejnega območja in zato podrobno razume področje zamejstva. V svoji predstavitvi je izpostavil, da je rezultate mogoče dosegati zgolj skozi sodelovanje in dialog, resor pa je označil za središče državnosti.

Prve poteze vlade

Dober mesec po državnozborskih volitvah bo 15. slovenska vlada nastopila svoj mandat. Med prvimi potezami nove vlade bodo poleg običajnih kadrovskih potez – imenovanje državnih sekretarjev, direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije. Takojšnja priprava ukrepov za blaženje vse višjih cen energentov, priprava interventnega zakona za ureditev razmer v zdravstvu, oblikovanje strategij pred morebitno jesensko zdravstveno krizo.

Do nadaljnjega bo v vladi sedem ministric in deset ministrov, ko se iztečejo postopki zaradi vloženega predloga o posvetovalnem referendumu na spremembe zakona o vladi, pa bodo ustanovili še tri nova ministrstva. Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD-ja štirje in iz Levice dva. Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo večinoma potekale v četrtek.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Aljoša Kravanja

By A.K.

Komentar: