Rod Stewart v Sloveniji: Nepozaben večer v Stožicah

ByMiha Kovač

20. maja, 2024
Rod Stewart [Foto: Zajem zaslona]

Rod Stewart v Sloveniji: Nepozaben večer v Stožicah

V soboto zvečer je britanska glasbena legenda Rod Stewart prvič nastopil v Sloveniji, natančneje v dvorani Stožice v Ljubljani. Gre za del njegove najverjetneje zadnje koncertne turneje z imenom “One Last Time” (še zadnjič, op. a.), s katero se je odločil obdariti tudi slovensko občinstvo. S svojo mešanico priredb in originalnih stvaritev je poskrbel za čustven in energičen večer, dokazal pa je tudi, da je človek star toliko, kot se počuti.

Že pred prihodom v Ljubljano je Britanec, znan po edinstvenem prepletanju rocka, folka, bluza in kantrija, napovedal, da lahko občinstvo pričakuje njegove največje uspešnice ter nekaj presenečenj. In obljubo je vsekakor držal. V dvorano Stožice se je zgrnila množica raznolikih starostnih in narodnostnih skupin, kar je dokaz, da je Rod Stewart ustvaril trdno glasbeno zapuščino, ki povezuje generacije. Nekateri so še tik pred koncertom iskali ali prodajali vstopnice, katerih cena je v nekaterih primerih dosegla tudi 200 evrov.

Pred začetkom koncerta je občinstvo ogrevalo predvajanje pesmi Just Can’t Get Enough zasedbe Depeche Mode in škotske domoljubne pesmi Scotland the Brave. Nato se je velik zastor z abstraktno poslikavo dvignil in razkril težko pričakovanega Stewarta, ki ga je spremljal band v živo, vključno s harfo, saksofonom in goslimi. Pomemben del nastopa so predstavljale tudi spremljevalne pevke.

Nalezljiva energija in akrobacije s stojalom za mikrofon

Koncert se je začel z energično priredbo pesmi Addicted to Love Roberta Palmerja. Stewart je na odru sredi belega odra, skupaj z dekleti, ki so se z glasbili v rokah zibala v ritmih pesmi, začel topiti srca zbranih. Nato je sledila pesem You Wear It Well iz leta 1972, med katero je Stewart s skoki in hitrimi plesnimi koraki dokazoval, da je starost le številka.

Publika se je zazibala tudi ob 40 let stari skladbi Infatuation, kjer je Stewart s stojalom za mikrofon izvajal akrobacije, ob tem pa je na zaslonih v ozadju prikazoval svojo mlajšo različico. Stewart je ves čas komuniciral z občinstvom in spremljevalnimi pevci, ter ob pesmi Love Train zasedbe O’Jays dvignil še nekaj ljudi s sedežev.

Čustveni vrhunec večera je prinesla pesem Forever Young, ki jo je Stewart napisal za svoje otroke. Poudaril je pomembno vodilo, da je treba storiti drugim to, kar bi si želeli zase. Pesem je ganila predvsem starše v občinstvu, mnogi so si ob poslušanju pesmi delili ganljive poglede.

Instrumentalni del in plesno vzdušje

Medtem ko je Stewart začasno zapustil oder zaradi menjave kostuma, so instrumentalisti nadaljevali s predstavo, v Ljubljano pa so prinesli irsko vzdušje, obogateno s plesom stepa. Stewart se je vrnil na oder in nadaljeval z izvedbo pesmi Passion. Nato je sledila balada The First Cut Is the Deepest, ki jo je publika spremljala s prižganimi lučkami na mobilnih telefonih.

Pesem I Don’t Want to Talk About It je vzbudila čustvene odzive med občinstvom, nekateri so ob besedah o zlomljenem srcu celo potočili solzo. Stewartova izvedba pesmi Having a Party pa je poskrbela, da so se ljudje ponovno dvignili s sedežev in zaplesali.

Legendarni trenutki in zaključek večera

Med zadnjimi pesmimi je Stewart navdušil z izvedbo Maggie May, a jo je nepričakovano prekinil, kar je povzročilo nekaj negodovanja med občinstvom. S pesmijo Young Turks je ponovno vzbudil uporniški duh v občinstvu in spremljevalnih pevkah, ki so se odele v bleščeče obleke iz 60. let prejšnjega stoletja. Pesem Downtown Train je spravila občinstvo v počasno zibanje, preden so se pevke vrnile na oder z energično izvedbo I’m So Excited.

Stewart je nato nadaljeval z balado People Get Ready, posvečeno preminulemu prijatelju Jeffu Becku. Z nežnim petjem pesmi You’re in My Heart (The Final Acclaim) je napolnil dvorano s toplimi občutki. Sledila je pesem Dirty Old Town, ki jo je nadomestila romantična Have I Told You Lately, kjer so se zbrani znova izkazali z zborovskim petjem.

Za konec rednega dela koncerta so pevke izvedle Lady Marmelade, Stewart pa je občinstvo navdušil z dueto Takes Two. S pesmijo Some Guys Have All the Luck je zaključil redni del koncerta, občinstvo pa ga ni nameravalo izpustiti brez bisa.

Bis in zaključek večera

Stewart se je vrnil na oder z igrivo izvedbo pesmi Da Ya Think I’m Sexy?, med katero je v občinstvu zaplapolala slovenska zastava. Za zaključek večera je izvedel priredbo pesmi Sailing zasedbe The Sutherland Brothers Band, ki je postala njegov največji singel. Medtem ko je pesem še odzvanjala v glavah poslušalcev, so ti z bučnim aplavzom in vriskanjem potrdili, da je Stewart ognjeni krst v Sloveniji opravil z odliko.

Rod Stewart je s svojim prvim nastopom v Sloveniji pustil neizbrisen pečat, ki ga bodo obiskovalci koncerta še dolgo nosili v svojih srcih. Njegov koncert v Stožicah bo zagotovo ostal v spominu kot nepozaben večer, ko je britanska legenda razvnemala slovensko občinstvo.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona