Roglič dominiral in zmagal na 17. etapi La Vuelte

Primož Roglič [Foto: FB]

Roglič dominiral in zmagal na 17. Etapi La Vuelte

Dirka po Španiji je dosegla svoj vrhunec med 17. etapo, kjer je bila največja drama v ekipi Jumbo Visma, ki so se med seboj borili za skupno zmago. Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Sepp Kuss, vsi člani Jumbo Visma, so bili glavni akterji etape, ki je bila zaznamovana z ikoničnim vzponom na Angliru. Roglič je etapo osvojil, Vingegaard je bil drugi, Kuss pa je uspel ubraniti rdečo majico vodilnega kljub nekaj sekundam zaostanka. Ekipna taktika in medsebojni boji so begali kolesarske poznavalce, vendar je to Jumbo Vismi prineslo novo trojno etapno zmago.

Angliru je znan po svoji kravji stezi in brutalnih naklonih, ki presegajo 20 odstotkov v nekaterih delih. Prvi je napadel Roglič, vendar mu ni uspelo otresti vseh zasledovalcev. Najbolj vztrajen je bil Vingegaard, ki pa se na koncu ni spustil v sprint za etapno zmago. Roglič je povedal, da se je počutil bolje kot leta 2020, ko je na tem mestu izgubil rdečo majico. Povedal je, da je šel v svojem tempu in da je bil tempo Bahraina dovolj močan, dokler niso malce popustili. Slednje mu je omogočilo, da je šel naprej v svojem tempu.

Kuss ni zdržal

Mikel Landa iz ekipe Bahrain Victorious je igral ključno vlogo pri reševanju rdeče majice za Kussa. Slaba dva kilometra pred ciljem Kuss ni mogel držati Rogličevega tempa in je izgubil stik z ekipnima kolegoma. Landa je prišel od zadaj in pomagal omejiti časovno izgubo Kussa. Na kratkem spustu z vrha proti ciljni črti je Kuss prehitel Lando in ob zaostanku 19 sekund ter dodatnem minusu dveh odbitnih sekund proti Vingegaardom za pičlih 8 sekund obdržal skupno vodstvo na La Vuelti 23.

V skupnem seštevku je Roglič zaostajal za 1:08 za Kussom in točno minuto za drugouvrščenim Vingegaardom. To je bila Rogličeva druga etapna zmaga na letošnji Dirki po Španiji, kjer je do zdaj zbral že 12 etapnih uspehov, skupaj pa ima 19 etapnih zmag na tritedenskih dirkah.

Remco Evenepoel, nosilec pikčaste majice, je dolgo časa vodil, vendar je bil ujet 5,5 km pred ciljem. Po razgibani, a umirjeni prvi polovici, je osvojil vzpon prve kategorije na Alto de la Colladiella ob pomoči ekipnega kolega Cattanea, nato pa je sam kot prvi prečkal še vzpon 1. kategorije Alto del Cordal.

Foto: Primož Roglič FB (fotografija je simbolna)

Portal24