Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) se po dvomesečnem premoru vrača na ceste na prestižnem kriteriju Dauphine. Potem ko je Roglič dobil preizkušnjo Pariz-Nica, bo tudi na zadnji pripravljalni preizkušnji pred Dirko po Franciji skušal poravnati račune s tamkajšnjimi cestami.
Na dirki po Franciji leta 2020 je Rogliča v predzadnji etapi na kronometru premagal rojak Tadej Pogačar in osvojil rumeno majico. Lani pa je na največji dirki na svetu zaradi poškodb po dveh padcih Primož odstopil.

Pomoč Rogliču


Letos, je Roglič z veliko pomočjo belgijskega moštvenega kolega Wouta Van Aerta v zadnji etapi Pariz-Nice uspel odbiti napad Britanca Simona Yatesa za skupno zmago. Van Aert je v intervjuju za Het Laatste Nieuws sporočil, da bo dirkal izključno za zeleno majico najboljšega sprinterja, Jumbo-Visma pa mu bo pri tem dala proste roke. Oziroma namenila enega pomočnika. Močno ekipo so sestavili za pomoč Rogliču v boju za rumeno majico.

Tour ostaja glavni cilj sezone


Glavni pomočnik slovenskemu asu in rezervni načrt Nizozemcev za Tour bo Danec Jonas Vingegaard. Nastopil bo tudi na Dauphineju. Ob omenjenih treh bodo v Franciji od nedelje naprej dirkali še Nizozemec Steven Kruijswijk, Belgijec Tiesj Benoot, Francoz Christophe Laporte in Avstralec Rohan Dennis. To bo za Rogliča in nizozemsko moštvo pred Tourom, ki ostaja glavni cilj sezone velik preizkus.

Edini slovenski predstavnik


Roglič bo na dirki edini od Slovencev. Matej Mohorič, Tadej Pogačar in Luka Mezgec se pripravljajo na Dirko po Sloveniji (15.–19. junij).  Jana Tratnika čaka nastop po Švici (12.–19.). Domen Novak pa bo po odličnem nastopu v vlogi pomočnika na Giru verjetno dobil nekaj prostih dni. Jan Polanc te dni nastopa na enodnevnih preizkušnjah v Italiji in Belgiji.

Kaj bo odločilo zmagovalca?


Kolesarje na Dauphineju čaka osem etap. Dve  od tega sta ob koncu gorski, pet pred njima je razgibanih, ena vožnja pa je na čas. Prva etapa bo na vrsti v nedeljo od La Voulte-sur-Rhona do Beauschastela (192 km).

Porte ne bo branil lanske zmage
Od tekmecev za zmago v skupnem seštevku bodo na Dauphineju nastopili Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers). Španec Enric Mas (Movistar), Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates). Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ), Avstralca Ben O’Connor (AG2R Citroen) in Jack Haig (Bahrain-Victorious) ini drugi. Sedem od zadnjih 11 preizkušenj po Dauphineju je sicer dobilo moštvo Ineos Grenadiers. Richie Porte, kolesarr slednje ekipe lanske zmage ne bo branil.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Getty Images