Roglič zmagovalec uvodne etape Dirke po Baskiji

Primož Roglič [Foto: Zajem zaslona]

Roglič zmagovalec uvodne etape Dirke po Baskiji

V povsem drugačni luči kot na nedavni dirki Pariz-Nica se je Primož Roglič vrnil na kolesarske steze, tokrat na Dirki po Baskiji, kjer je zablestel že na uvodni dan. V dresu ekipe BORA-hansgrohe je slovenski as dominiral na razgibani vožnji na čas in si priboril prvo etapno zmago, pri tem pa za seboj pustil tako Remca Evenepoela kot Jonasa Vingegaarda.

Zaradi napovedi slabega vremena so se favoriti odločili za zgodnji start, kar je pomenilo, da je bil vrhunec dirke doživet že dobro dve uri pred uradnim zaključkom. Roglič je ciljno črto prečkal s časom 12:31, kar je bilo za 15 sekund hitreje od Vingegaarda in dovolj za zmago, kljub desetsekundnemu izgubi časa zaradi napake pred koncem.

Huda  konkurenca za stopničke

Jay Vine (UAE) se je Rogliču najbolj približal s sedmimi sekundami zaostanka, medtem ko so se za njim uvrstili Mattias Skjemose (+0:10), Evenepoel (+0:11) in Vingeegaard (+0:15). “Noge so bile zelo močne danes, kljub manjši napaki ob koncu,” je po dirki povedal Roglič, ki je s to zmago nakazal, da je v odlični formi.

Evenepoel je že na prvem ovinku padel, kar je že zgodaj na dirki vneslo dodatno dramo in mu povzročilo zaostanek. Vmesni časi so pokazali, da je po sedmih minutah za Rogličem zaostajal za devet sekund. Kljub temu so vsi oči uprte v zvezdniško trojko Rogliča, Vingegaarda in Evenepoela, ki obljublja napet boj skozi vseh šest etap, v katerem žal manjka Tadej Pogačar.

Medtem ko stavnice za končno zmago največje možnosti pripisujejo Vingegaardu, zlasti po njegovi predstavi na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, so slednje zanimive tudi za Rogliča, čigar zmagovalna kvota stoji pri 10. Prva etapa je postregla z izjemno vožnjo na čas, vključujoč kratke, a zahtevne vzpone in tehnično zahteven spust, ki so ga zaključili s strmim ciljnim vzponom v Irunu, kjer je Roglič dokazal, da je pripravljen na izzive, ki ga čakajo.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona