Rojena dvojčka, trideset let sta bila zamrznjena kot zarodka

Dvojčka Lydia in Timothy sta bila kot zarodka zamrznjena aprila 1992. Na svet pa sta prišla konec prejšnjega meseca. Starost zarodka ne bi smela vplivati ​​na zdravje otroka, pomembnejša je starost darovalke jajčeca.

Rachel in Philip Ridgeway iz Oregona sta dvojčka Lydio in Timothyja dobila z umetno oploditvijo, potem ko sta bila trideset let zamrznjena kot zarodka. Lydia in Timothy sta bila zamrznjena aprila 1992, rodila pa sta se konec prejšnjega meseca, navaja CNN.

“Nekaj ​​osupljivega je na tem. Star sem bil 5 let, ko je Bog dal življenje Lydii in Timothyju, in od takrat varoval to življenje,” pravi Philip Ridgeway.

Zarodki

Zarodki so bili ustvarjeni za anonimni zakonski par z oploditvijo in vitro. Mož je bil v zgodnjih 50-ih in uporabili so 34-letno darovalko jajčec. V drobnih slamicah, shranjeni v tekočem dušiku pri skoraj 200 stopinjah pod ničlo, v napravi, ki je videti kot rezervoar za propan so skoraj tri desetletja čakali v skladišču.

Zarodki so bili v laboratoriju za plodnost na zahodni obali do leta 2007. 2007 jih je par podaril Nacionalnemu centru za darovanje zarodkov v Knoxvillu v Tennesseeju v upanju, da jih bo lahko uporabil drug par. Pet zarodkov je noč preživelo v posebej opremljenih zabojnikih v Knoxvillu, je povedal dr. John Gordon, zdravnik Ridgewayjevih.

“Po eni strani sta to najina naši najstarejša otroka, čeprav sta najmlajša,” pravita Ridgewayeva. Par ima še štiri otroke, stare 8, 6, 3 in skoraj 2 leti. V celoten proces so bili vključeni tudi njuni starši.

Iskanje

Ko sta iskala darovalce, sta spraševala centre za darovanje, za katere je bilo iz kakršnega koli razloga težko najti prejemnike. Za Ridgewayeva je bilo ustvarjanje družine vedno del večjega poslanstva.

“Nisva želela dobiti zarodkov, ki so bili zamrznjeni najdlje na svetu. Želela sva tiste, ki so čakali najdlje,” je pojasnil Filip.

Da bi izbrala zarodke, sta pregledala bazo darovalcev. Kako dolgo so bili zarodki zamrznjeni, ni bilo navedeno. A so bile navedene značilnosti darovalca, kot so etnična pripadnost, starost, višina, teža, genetska in zdravstvena zgodovina, izobrazba, poklic, najljubši filmi in glasba.

Nekatere datoteke vključujejo fotografije staršev in njihovih otrok, če jih imajo. Predvidevali so, da so bili tisti, ki so navedeni s prejšnjimi številkami darovalcev, v centru najdlje, in poskušali zožiti svoj izbor na te profile.

“Ko sva šla v to, sva vedela, da lahko Bogu zaupamo, da bo naredil vse, kar je načrtoval, in da njihova starost v resnici ni dejavnik. Bilo je le vprašanje, ali je bilo to v božjih načrtih ali ne,” poudarja Rachel.

Čeprav ji je zdravnik zaradi možnih zapletov v nosečnosti svetoval prenos le dveh zarodkov, se je odločila za prenos treh, dva sta bila uspešno sprejeta.

Študije so pokazale, da se 25 do 40 odstotkov prenosov zamrznjenih zarodkov konča z živim rojstvom. Starost zarodka ne bi smela vplivati ​​na zdravje otroka, pomembnejša je starost darovalke jajčeca, ki je vstopilo v zarodek.

Prejšnja znana rekorderka je bila Molly Gibson. Leta 2020 je bila rojena iz zarodka, ki je bil zamrznjen skoraj 27 let. 

Foto: BBC (Fotografija je simbolična in ni povezana z dvojčkoma Ridgeway.)