Rok za mediacijo med vlado in Fides-om se izteka

Foto: Freepik

Rok za mediacijo med vlado in Fides-om se izteka

Po dolgotrajnih pripravah in napovedih se danes izteče rok za mediacijo med vlado in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je svojo stavko začel 15. januarja. Mediacijski postopki, ki potekajo pod okriljem Mediacijskega centra Odvetniške akademije pri Odvetniški zbornici Slovenije, so se sicer začeli prejšnji teden in se odvijajo v popolni tajnosti, brez komentarjev obeh vpletenih strani.

V uradni izjavi mediacijskega centra so sporočili, da sta obe strani – vlada in zdravniški sindikat Fides – uskladili in na svojih organih potrdili dogovor o mediaciji z namenom iskanja rešitev za stavkovne zahteve zdravnikov. “Mediacija med stranema se je prejšnji teden tudi začela,” so dodali, pri tem pa poudarili, da od takrat ni bilo izdanih nobenih komentarjev o poteku ali uspehu pogajanj.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v torek potrdila, da se rok za zaključek mediacije izteče danes, ob tem pa ni želela podajati podrobnih komentarjev o poteku mediacije. Na vprašanje o možnosti podaljšanja mediacijskega procesa je odgovorila: “Smiselno je doseči nek dogovor, tako da če bo to potrebno, bo to potrebno.”

Zahteva vlade po delu v polnem obsegu

Zahteve vlade so bile, da zdravniki med trajanjem mediacije svoje delo opravljajo v polnem obsegu, medtem ko je Fides izrazil stališče, da ne vidi razloga za zamrznitev stavke v tem obdobju. Do zamrznitve stavke med mediacijskim postopkom po dostopnih informacijah ni prišlo.

Stavka, ki sedaj traja že dvanajsti teden, je postala najdaljša zdravniška stavka v zgodovini Slovenije. Fides od 15. januarja zahteva ureditev plačnega sistema v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti za zdravnike in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač za starejše zdravnike.

V zadnjih dneh so številni javni pozivi in pritiski naslovljeni na obe strani. Zdravniki iz izolske, jeseniške in slovenjgraške bolnišnice so z javnim pismom apelirali na vlado in ministrstvo za zdravje, pri čemer so poudarili, da stavka ne vpliva bistveno na dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev in pozvali k vzpostavitvi normalnih delovnih pogojev.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik