Rokavski preliv lani nezakonito prečkalo več kot 45.000 ljudi

Rokavski preliv lani nezakonito prečkalo več kot 45.000 ljudi

Več kot 45.000 migrantov je leta 2022 s čolni čez Rokavski preliv nezakonito prispelo na britanska tla. Številka je kljub nenehnim prizadevanjem britanskih konservativnih vlad, da bi rešile politično občutljivo vprašanje, nov rekord. Po izračunih AFP in na podlagi podatkov ministrstva za obrambo je leta 2022 nevarno morsko pot prečkalo 45.756 migrantov. Leta 2021, ki je bilo tudi rekordno se je na to isto pot podalo 28.526 ljudi.

Rokavski preliv so migranti prečkali večinoma poleti. Rekorden je bil 22. avgust, ko je to pot v 24 urah naredilo kar 1295 migrantov. Prehodi so se nadaljevali tudi pozimi, decembra je bilo tako 1745 prihodov.

Smrtonosni december

December je bil smrtonosen mesec.14. decembra so umrli štirje migranti, njihov gumenjak se je namreč potopil. Po prvih elementih preiskave so življenje izgubili Afganistanci in Senegalci. Število žrtev bi lahko bilo še večje, če se ne bi v bližini slučajno znašel ribiški čoln, ki je rešil 39 drugih migrantov.

V noči na 24. november 2021 se je utopilo 27 migrantov. Stari so bili od sedem do 46 let, prav tako v nesreči z gumijastim čolnom.

Vprašanje ilegalnih prihodov iz Francije prek Rokavskega preliva je izjemno občutljivo za britanske konservativce. Slednji že od izstopa Velike Britanije iz Evropske unije obljubljajo, da bodo prevzeli nadzor nad mejami, vendar kljub različnim načrtom število prihodov narašča.

Sporazum z Ruando

London je aprila z Ruando sklenil dogovor o deportaciji nezakonitih migrantov v to afriško državo takoj, ko prispejo v Združeno kraljestvo, preden oblasti obravnavajo njihovo prošnjo za azil.

ZN, Anglikanska cerkev in številne organizacije so ta sporazum kritizirali zato začasno do odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice ne velja. Britanska vlada pa ga želi začeti vseeno izvajati, saj je višje sodišče v Londonu pred desetimi dnevi razsodilo naj bo “legalno”.

London je letos podpisal tudi sporazume o sodelovanju s Francijo o krepitvi nadzora in z Albanijo, katere državljani so leta 2022 v Veliko Britanijo prihajali v zelo velikem številu.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Italija zaostruje pravila za reševanje migrantov z morja

Italijanska vlada bo zaostrila pravila za reševanje migrantov u morja in kaznovala dobrodelne organizacije. Prav tako bo vlada Giorgie Meloni omogočila zaseg ladij, če bodo kršile nova, strožja pravila. Dobrodelne organizacije menije, da bi to lahko ogrozilo življenja.

Vladni ukaz, odobren pozno v sredo navaja, da morajo te ladje po reševanju nemudoma vpluti v pristanišče, namesto da ostanejo na morju in iščejo druge migrantske čolne v stiski, poroča Reuters... več tukaj.