Ruski milijarder Roman Abramovič je vložil tožbo proti Svetu Evropske unije. Nekdanji lastnik Chelsea FC je  tožbo na splošno sodišče EU vložil včeraj. 

Svet EU je Abramoviča, ki ima rusko, izraelsko in portugalsko državljanstvo, sankcioniral kot del konstelacije ukrepov, usmerjenih proti Rusiji in zaveznicam Vladimirja Putina. Abramovič je eden od več ruskih oligarhov, ki jih je EU marca prizadela s prepovedmi potovanja in ciljno zamrznitvijo sredstev. Takrat je EU dejala, da je imel “privilegiran dostop do ruskega predsednika in da je z njim ohranil zelo dobre odnose. Abramovič  je očitke odločno zanikal.

Britanska vlada je oligarha, potem ko je bil v začetku tega leta sankcioniran zaradi Putinove brutalne in barbarske invazije prisilila, da je prodal prvoligaški klub Chelsea.

Portugalske oblasti so potrdile, da prodaja Chelseja milijarderju ali komur koli od njegovih sodelavcev ni koristila. Izkupiček bo namenjen podpori humanitarnih dejavnosti v Ukrajini. 

Vlada Združenega kraljestva je aprila zamrznila premoženje še dvema ruskima poslovnežema. Povezana sta z Abramovičem. Eugenu Tenenbaumu in Davidu Davidovichu. Vrednost zamrznjenega premoženja je približno 10 milijard funtov. Zunanja ministrica Velike Britanije Liz Truss je dejala, da je to največja zamrznitev sredstev v zgodovini Združenega kraljestva.

Vir: Euronews

Foto: Supplied/Fox Sports