Romana Tomc o Golobovih pritiskih na RTV obvestila Evropsko komisijo

Romana Tomc o Golobovih pritiskih na RTV obvestila Evropsko komisijo

Evropska poslanka Romana Tomc je na podpredsednico Evropske komisije in evropsko poslanko ter vodjo odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Sophie in ‘t Veld, naslovila pismo. Tomc je v pismu opozorila na hude politične pritiske predsednika vlade in celotne območne strukture na svobodo medijev.

V pismu je poslanka omenila zadnji intervju Goloba o javni RTV, v katerem je jasno povedal, da je namen novele Zakona o RTV, ki ga je sprejela vlada, politično podjarmljanje javnega zavoda.

Še huje, v intervjuju je napovedal, čeprav med vrsticami, napad na trenutno vodstvo zavoda.

“Tokrat je predsednik vlade sam priznal v podkastu, da je cilj novele zakona o RTV politično podjarmljanje preko pravnih sredstev. Odkrito je tistim, ki drugače razmišljajo o RTV Slovenija, grozil s kazenskim pregonom, se javno pohvalil, kako vladne inšpekcijske službe redno nadlegujejo zakonito imenovano vodstvo RTV, in najhuje, med vrsticami oznanil pogrom zoper trenutno vodstvo,” je zapisala v pismu.

Vera Jourova

Vera Jourova se je v Sloveniji nedavno sestala s predsednikom Ustavnega sodišča Matejem Accettom, kar je sprožilo vrhunske kritične odzive. Mnogi tako opozarjajo, da bi se lahko ta sestanek razumel kot nesprejemljiv politični pritisk na sodno vejo področje.

Poslanka Romana Tomc je komisarki pojasnila, da predsednik vlade nadaljuje s hudimi političnimi pritiski na sodno vejo oblasti, kar se kaže tudi v primeru novele zakona o RTV. Ustavno sodišče je namreč zadržalo izvajanje spornih členov zakona. Komisarka medtem trdi, da s predsednikom ustavnega sodišča ni govorila o Zakonu o RTV. Predsednik vlade pa je zelo jasno povedal:

“Jaz se počutim predvsem zelo zafrustriran, ker sem bil naiven in verjel, da se da RTV depolitizirati na civilen in legalen način.” In še “hoteli smo, skupaj s civilno družbo, preskočiti to fazo, po kateri bi Svoboda prevzemala RTV. In to je bila naša napaka.”

Romana Tomc je v pismu še posebej izpostavila premierjeve navedbe, ki so se dotikale malodane šokantnega pritiska na sodstvo: “Mi smo kot vlada bili intervenient, žal smo bili neuspešni, pozvali smo tudi, da ustavno sodišče opravi javno razpravo še preden sprejme odločitev, tudi pri tem smo bili ignorirani.”

Izpostavila je tudi priznanje Goloba, da vlada z državnimi inšpekcijskimi službami redno nadleguje trenutno vodstvo RTV, ko je ta dejal: “Izvršna oblast je samo ena – ne iščem izgovorov in “spremljamo situacijo tudi prek inšpekcijskih nadzorov, ugotavljamo tudi individualno odgovornost.”

Evropska poslanka Romana Tomc je pismo, s pripisom, da sedaj tako Joureva kot ‘t Veldova ne bosta mogli reči, da z dogajanjem v Sloveniji nista bili seznanjeni, javno objavila. Romana Tomc je ob tem dodala: “Izmikanje odgovorom kaže, da je zavzemanje za pravno državo in svobodo medijev v Evropskem parlamentu močno pogojeno s političnimi barvami.”

vir Foto: STA