Romana Tomc [Foto: www.RomanaTomc.si]

Romana Tomc ob Dnevu državnosti

Ob praznovanju Dneva državnosti se spominjamo dni, ko smo si izborili svojo državo in lahko smo ponosni, da smo kot samostojni tudi člani Evropske unije. Z zapisom se je na Facebooku, ob Dnevu državnosti, s prazničnim zapisom odzvala tudi evropska poslanka Romana Tomc.

Dragi sodržavljani,

Slovenci smo eden izmed številnih narodov na svetu, ki imamo ta privilegij, da imamo svojo državo. Ta dosežek, da smo si izborili svojo državo, je najpomembnejši med vsemi, ki sestavljajo niz dogodkov v naši kratki zgodovini. 𝐁𝐫𝐞𝐳 𝐫𝐨𝐣𝐬𝐭𝐯𝐚, 𝐛𝐫𝐞𝐳 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐳𝐧𝐚𝐧𝐣𝐚, 𝐧𝐢 𝐳̌𝐢𝐯𝐥𝐣𝐞𝐧𝐣𝐚 𝐢𝐧 𝐧𝐢 𝐧𝐚𝐝𝐚𝐥𝐣𝐞𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚. 𝐙𝐚𝐭𝐨 𝐣𝐞 𝐭𝐨𝐥𝐢𝐤𝐨 𝐛𝐨𝐥𝐣 𝐩𝐨𝐦𝐞𝐦𝐛𝐧𝐨, 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐭𝐞𝐠𝐚 𝐯𝐞𝐝𝐧𝐨 𝐳𝐧𝐨𝐯𝐚 𝐬𝐩𝐨𝐦𝐢𝐧𝐣𝐚𝐦𝐨. 𝐏𝐨𝐬𝐤𝐮𝐬𝐢 𝐨𝐦𝐚𝐥𝐨𝐯𝐚𝐳̌𝐞𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐧𝐚𝐬𝐭𝐚𝐧𝐤𝐚 𝐧𝐚𝐬̌𝐞 𝐬𝐚𝐦𝐨𝐬𝐭𝐨𝐣𝐧𝐞 𝐝𝐫𝐳̌𝐚𝐯𝐞, 𝐩𝐨𝐭𝐯𝐚𝐫𝐣𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐳𝐠𝐨𝐝𝐨𝐯𝐢𝐧𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐝𝐞𝐣𝐬𝐭𝐞𝐯 𝐢𝐧 𝐳̌𝐞𝐥𝐣𝐞 𝐩𝐨 𝐯𝐫𝐚𝐜̌𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐯 𝐜̌𝐚𝐬𝐞, 𝐤𝐢 𝐬𝐦𝐨 𝐳̌𝐢𝐯𝐞𝐥𝐢 𝐯 𝐧𝐞𝐤𝐢 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐢 𝐝𝐫𝐳̌𝐚𝐯𝐢, 𝐬𝐨 𝐧𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐣𝐞𝐦𝐥𝐣𝐢𝐯𝐢.

V Evropski uniji imamo kar nekaj držav, ki so nastale v istem času kot Slovenija in prav v vseh so na svojo državo in njene simbole izjemno ponosni. Tudi Slovenci smo. Nekaj skrajnežev, ki ne delijo tega ponosa, nas ne sme zapeljati s poti, ki smo jo začrtali.

Slovenija je pomemben člen Evropske unije, kar bomo naslednje leto obeležili s 20. obletnico članstva. To članstvo nam je prineslo številne koristi, vključno z gospodarskim razvojem ter izmenjavo kulture in znanja z drugimi članicami EU. Ko se pogovarjam s kolegi iz drugih držav, vedno poudarim, da živim v najlepši državi na svetu in da si ne bi želela živeti nikjer drugje. Hkrati pa dodam, da imamo z vodenjem države kar nekaj težav. Mnoge izmed njih izvirajo iz dejstva, da še ne poznamo prave, razvite demokracije. Volitve dobivajo novi obrazi, ki jih razna ozadja postavijo s pomočjo medijev, nevladnih organizacij in prirejenih anket. To ni prava demokracija. Namesto da bi skupaj napredovali v razvoju, ki pomeni boljše življenje za vse, se vrtimo v začaranem krogu.

𝐒𝐯𝐨𝐣𝐨 𝐭𝐞𝐳̌𝐤𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐝𝐨𝐛𝐥𝐣𝐞𝐧𝐨 𝐝𝐫𝐳̌𝐚𝐯𝐨 𝐦𝐨𝐫𝐚𝐦𝐨 𝐛𝐫𝐚𝐧𝐢𝐭𝐢. 𝐈𝐦𝐚𝐦𝐨 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐜𝐨, 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐨𝐠𝐥𝐚𝐬𝐢𝐦𝐨, 𝐜̌𝐞 𝐬𝐞 𝐝𝐨𝐠𝐚𝐣𝐚𝐣𝐨 𝐤𝐫𝐢𝐯𝐢𝐜𝐞, 𝐨𝐩𝐨𝐳𝐨𝐫𝐢𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐧𝐚𝐩𝐚𝐤𝐞 𝐢𝐧 𝐬𝐤𝐮𝐬̌𝐚𝐦𝐨 𝐮𝐯𝐞𝐥𝐣𝐚𝐯𝐢𝐭𝐢 𝐬𝐯𝐨𝐣𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐥𝐨𝐠𝐞, 𝐜̌𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐢𝐦𝐨, 𝐝𝐚 𝐛𝐨𝐝𝐨 𝐭𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐞𝐬𝐥𝐢 𝐧𝐞𝐤𝐚𝐣 𝐝𝐨𝐛𝐫𝐞𝐠𝐚. 𝐏𝐫𝐚𝐯 𝐣𝐞, 𝐝𝐚 𝐭𝐮𝐝𝐢 𝐩𝐨𝐡𝐯𝐚𝐥𝐢𝐦𝐨, 𝐤𝐨 𝐳𝐚 𝐭𝐨 𝐨𝐛𝐬𝐭𝐚𝐣𝐚𝐣𝐨 𝐫𝐚𝐳𝐥𝐨𝐠𝐢. Ne moremo pa biti tiho in nemo spremljati, kako naša draga Slovenija drsi nazaj v čase, ki smo jih presegli.

𝐃𝐫𝐚𝐠𝐢 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐜𝐢 𝐢𝐧 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐤𝐞, 𝐨𝐛 𝐝𝐧𝐞𝐯𝐮 𝐝𝐫𝐳̌𝐚𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐯𝐚𝐦 𝐢𝐬𝐤𝐫𝐞𝐧𝐨 𝐜̌𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭𝐚𝐦. 𝐍𝐚𝐣 𝐛𝐨 𝐭𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐥𝐨𝐳̌𝐧𝐨𝐬𝐭, 𝐝𝐚 𝐨𝐡𝐫𝐚𝐧𝐢𝐦𝐨 𝐦𝐨𝐜̌𝐧𝐨 𝐳𝐚𝐮𝐩𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐯 𝐧𝐚𝐬̌𝐨 𝐝𝐫𝐳̌𝐚𝐯𝐨, 𝐯 𝐧𝐣𝐞𝐧𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐡𝐨𝐝𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐭𝐞𝐫 𝐯 𝐧𝐚𝐬̌𝐨 𝐬𝐤𝐮𝐩𝐧𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐡𝐨𝐝𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐯 𝐄𝐯𝐫𝐨𝐩𝐬𝐤𝐢 𝐮𝐧𝐢𝐣𝐢. 𝐍𝐚𝐣 𝐧𝐚𝐬̌𝐚 𝐝𝐞𝐳̌𝐞𝐥𝐚 𝐨𝐬𝐭𝐚𝐧𝐞 𝐭𝐫𝐝𝐧𝐨 𝐮𝐤𝐨𝐫𝐞𝐧𝐢𝐧𝐣𝐞𝐧𝐚 𝐯 𝐬𝐯𝐨𝐛𝐨𝐝𝐢, 𝐬𝐭𝐫𝐩𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐢𝐧 𝐞𝐧𝐨𝐭𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢. 🇸🇮🇪🇺

Romana