Romana Tomc ob Mednarodnem dnevu družin izpostavila vlogo družine v družbi

ByMiha Kovač

15. maja, 2024 ,
Romana Tomc [Foto: www.RomanaTomc.si]Romana Tomc [Foto: www.RomanaTomc.si]

Romana Tomc ob Mednarodnem dnevu družin izpostavila vlogo družine v družbi

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/EPP) je ob Mednarodnem dnevu družin na družbenem omrežju Facebook delila zapis, ki ga je posvetila družinam. V svojem sporočilu je poudarila pomembno vlogo družine v naši družbi. Zapisala je: ” Danes slavimo temeljno bit naše družbe – družino. V njeni povezanosti se rodijo vrednote, ki oblikujejo naš svet. Družina je steber solidarnosti med generacijami, nosilec ljubezni in vzgoje ter ključna za oblikovanje prihodnosti našega kontinenta.”

Družina je osnovna družbena enota, ki je ključna za osebni razvoj posameznika in za oblikovanje vrednot ter norm v družbi. Gre za skupnost oseb, ki jih povezujejo sorodstvene, čustvene in ekonomske vezi. Družina igra pomembno vlogo pri vzgoji otrok, skrbi za starejše in ohranjanju kulturnih ter moralnih vrednot.

Mednarodni dan družin, ki ga svet obeležuje 15. maja, je priložnost, da se kot družba zavemo pomena družine in njenih izzivov. Ta dan je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1993 razglasila z namenom ozaveščanja o pomenu družine in njenih potrebah ter za spodbujanje boljših življenjskih pogojev za družine po vsem svetu.

Mednarodni dan družin je posvečen poudarjanju pomembnosti družine kot osnovne celice družbe in njenega prispevka k družbenemu razvoju. Letno obeleževanje tega dne je priložnost za različne dejavnosti in razprave, ki se osredotočajo na vprašanja in politike, ki vplivajo na družine ter njihove člane.

Trenutki iz otroštva, ki si jih bodo otroci zapomnili

Starše pogosto skrbi, ali svojim otrokom namenjajo dovolj ljubezni in pozornosti v času otroštva. Psihologi pojasnjujejo, da so tudi na videz najbolj preproste stvari, ki jih starši počnejo s svojimi otroki, prav spomini iz otroštva tisti, ki se jim najbolj vtisnejo v spomin.

Pravljice za lahko noč

Raziskave kažejo, da branje pravljice za lahko noč zbliža odnos med otrokom in staršem. Tisti poseben, prijeten čas ob koncu dneva, preden naš malček zaspi, je odličen način za povezovanje. Hkrati tudi nekaj, česar se otrok najpogosteje spominja iz svojega otroštva.

Poslušanje otroka

Pogosto znamo otroku reči, da trenutno nimamo časa ali da smo zasedeni z določenimi obveznostmi. Psihologi nam zagotavljajo, da če otroku posvetimo pozornost takrat, ko vemo, da bi morali, smo lahko prepričani, da tega ne bodo pozabili. Ko bodo pomislili na svoje otroštvo, se bodo spomnili, kako so jim starši vedno stali ob strani. Prav tako nas otroci včasih zmotijo, ker želijo pritegniti našo pozornost. Ne zato, ker vedno nekaj potrebujejo od nas ali nam imajo kaj posebnega povedati… več tukaj.

Foto: www.RomanaTomc.si