Romana Tomc: Sloveniji se obeta dodatno poslansko mesto

ByUredništvo

15. junija, 2023
Romana Tomc [Foto: www.RomanaTomc.si]Romana Tomc [Foto: www.RomanaTomc.si]Romana Tomc [Foto: www.RomanaTomc.si]

Romana Tomc: Sloveniji se obeta dodatno poslansko mesto

Evropski parlament je danes sprejel predlog nove sestave v naslednjem mandatu in ocenil revizijo volilne zakonodaje. Predlog nove porazdelitve poslanskih mest mora potrditi še Evropski svet, kjer pa je odločitev še negotova. 

Glede na število prebivalcev bomo tako imeli večji vpliv in tudi več možnosti za vplivnejša mesta v Evropskem parlamentu.

To je dobro. Še posebej pa bo pomembno, da bo na to dodatno mesto izvoljen poslanec ali poslanka desne politične pripadnosti.

Levica v Evropskem parlamentu trenutno prevladuje, kar se kaže tudi pri odločitvah in glasovanju v Evropskem parlamentu, ki je večkrat povsem nerazumno in dolgoročno škoduje prebivalcem, gospodarstvu in razvoju Evropske unije.

Pomembno vprašanje je tudi, ali bomo poleg nacionalnih list imeli tudi transnacionalne liste.

To bi pomenilo, da bi v vseh državah EU poleg svojih nacionalnih poslancev volili tudi dodatnih 28 poslancev, ki bi bili na nadnacionalni listi.

Predlogu o nadnacionalnih listah nasprotujem.

Podobno razmišlja tudi veliko kolegov iz manjših držav. Nadnacionalne liste bi še povečale odtujenost med volivci in poslanci. Podrlo bi se ravnovesje, ki je bilo dogovorjeno v temeljnih pogodbah in povečala bi se moč večjih držav, iz katerih bi lahko ti predstavniki prihajali. To vodi k postopnemu zmanjševanju pomena posameznih držav in h krepitvi ideje nadnacionalne  Evrope.

Romana Tomc

Nadnacionalne liste bi še povečale odtujenost med volivci in poslanci, podrlo bi se ravnovesje, ki je bilo dogovorjeno v temeljnih pogodbah in povečala bi se moč večjih držav, iz katerih bi lahko ti predstavniki prihajali.

Preberite tudi:

Romana Tomc: Predčasna uskladitev pokojnin je PREVARA!

Evropska poslanka Romana Tomc se je danes ostro odzvala na napovedi predsednika vlade dr. Roberta Goloba glede pokojnin.

Predsednik vlade je namreč … več