Romunija in Bolgarija sta se delno pridružili schengenskemu območju

Foto: Pixabay

Romunija in Bolgarija sta se delno pridružili schengenskemu območju

Po trinajstih letih čakanja sta Bolgarija in Romunija danes uradno vstopili v evropsko schengensko območje prostega gibanja, ki zdaj šteje 29 članic. Širitev schengenskega območja, ki predstavlja največje območje prostega gibanja na svetu, je predsednica Evropske komisije Ursule von der Leyen označila kot “zgodovinski trenutek” in poudarila pomen koraka za krepitev močnejše in bolj združene Evrope.

Članstvo obeh držav pa prihaja z omejitvami. Zaradi veta Avstrije se novo pridobljeni status ne bo nanašal na kopenske poti. Dunaj je izrazil skrb, da bi omogočanje prostega gibanja preko kopenskih poti povečalo število prosilcev za azil, ki potujejo v Evropo.

Kljub tem omejitvam je vstop v schengensko območje za Bolgarijo in Romunijo, ki se bosta pridružili drugim evropskim državam v omogočanju prostega potovanja po zraku in morju brez mejnih kontrol pomemben korak. Romunska vlada je napovedala, da bodo schengenska pravila veljala za štiri pristanišča in 17 letališč, vključno z največjim letališčem Otopeni v Bukarešti. Obe državi bosta za podporo potnikom napotili več mejnih policistov in uradnikov za priseljevanje, hkrati pa bodo izvajane naključne kontrole za odkrivanje oseb z lažnimi dokumenti.

Schengensko območje, ki je bilo ustanovljeno leta 1995, po desetih letih od podpisa schengenskega sporazuma, sedaj sestavljajo 25 od 27 držav članic Evropske unije, skupaj s Švico, Norveško, Islandijo in Liechtensteinom. Hrvaška je januarja 2023 postala 27. članica Schengna, premagala pa je tako Romunijo kot Bolgarijo v pridružitvi temu območju, čeprav se je Evropski uniji pridružila kasneje.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay