Rožmarin – od gredice do aromaterapije

ByAna Koren

1. maja, 2023

Rožmarin – od gredice do kreme

Rožmarin je zimzeleni grm, ki izvira iz Sredozemlja in spada v družino mete. Ima igličaste liste in intenziven, aromatičen vonj ter okus. Gojenje rožmarina je precej enostavno.

Rastlina potrebuje dobro odcedno zemljo, veliko sonca in zmerno zalivanje. Lahko ga gojite v loncu ali na vrtu. Za gojenje v loncu z dobro drenažno zemljo in zagotovite dobro odvodnjavanje. Rožmarin naj bo posajen na sončnem mestu, kjer dobi vsaj 6 ur sonca na dan. Zalivajte ga zmerno, saj lahko preveč vode povzroči gnilobo korenin. Rožmarin je občutljiv na hladno temperaturo, zato ga zaščitite pred zmrzaljo.

Rožmarin lahko razmnožujete s potaknjenci. Potaknjenci naj bodo dolgi približno 10-15 cm in jih postavite v vodo ali vlažno zemljo. Potaknjenci bodo koreninili v 2-4 tednih. Po tem jih lahko presadite v posodo ali na vrt.

Lahko ga obrezujete, da ohranite obliko in spodbudite rast. Obrezovanje naj bo zmerno, saj lahko preveč obrezovanja povzroči škodo na rastlinah. Obrezovanje najbolje opravite spomladi ali poleti, ko je rastlina najbolj aktivna.

Široka uporaba

Rožmarin ima veliko uporabnost, saj ima značilen vonj in okus, poleg tega pa ima tudi nekaj zdravilnih lastnosti. Nekatere uporabnosti rožmarina so:

Začimba: Pogosto se uporablja kot začimba v kulinariki, predvsem za aromatiziranje mesnih jedi, krompirja, zelenjave, omaka in marinade.

Zdravilna rastlina: Rožmarin ima zdravilne lastnosti, saj vsebuje antioksidante, protivnetne spojine in eterično olje. Nekateri ljudje ga uporabljajo kot naravno zdravilo za lajšanje glavobolov, prehladov in prebavnih težav.

Kozmetika: Rožmarin se pogosto uporablja v kozmetičnih izdelkih, saj ima protivnetne lastnosti in pomaga pri zmanjševanju aken in drugih kožnih nepravilnosti.

Aromaterapija: Eterično olje rožmarina se uporablja v aromaterapiji za izboljšanje razpoloženja, lajšanje tesnobe in depresije ter zmanjšanje utrujenosti.

Čistilo: Rožmarinovo olje se lahko uporablja kot naravno čistilo, saj ima antibakterijske lastnosti in pomaga pri odstranjevanju neprijetnih vonjav v prostoru.

Vrt: Rožmarin je tudi lepa rastlina za okrasitev vrta ali balkona, saj ima zanimiv videz in prijeten vonj.

Foto: Pexels