RTV SLO Natalijo Gorščak imenoval za vršilko dolžnosti predsednice uprave

ByMiha Kovač

3. junija, 2024 ,
RTV kipec [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

RTV SLO Natalijo Gorščak imenoval za vršilko dolžnosti predsednice uprave

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) je razrešil predsednika uprave Zvezdana Martića, ki je v torek podal odstopno izjavo zaradi izgube zaupanja pri večini svetnikov. Za vršilko dolžnosti je bil imenovan Natalija Gorščak.

Za imenovanje Gorščakove je glasovalo 16 članov Sveta RTV SLO, proti ni bil nihče. Gorščakova je v izjavi za javnost poudarila, da bo v prehodnem obdobju poskrbela za nemoteno poslovanje in izvedla nujne naloge do imenovanja novega predsednika uprave.

Njene osrednje usmeritve so:

  • Skrb za tekoče posle.
  • Analiza finančnega stanja, vključno s posledicami povišanja plač in stavkovnega sporazuma.
  • Priprava izhodišč za Programsko-produkcijski načrt (PPN) 2025.
  • Ureditev časovnice dokumentov, ki morajo biti predloženi Svetu RTV Slovenija do konca leta.
  • Priprava koledarja obveznosti po enotah do konca leta.
  • Oblikovanje predlogov začasnih rešitev za najhujše težave na kadrovskem in tehničnem področju.

Natalija Gorščak je bila direktorica Televizije Slovenija do avgusta 2021, od novembra 2023 pa je vodila uredništva oddaj o kulturi. Je tudi članica strokovnih teles pri EBU-ju in mednarodnih strokovnih žirij.

Martić razrešen

Svet Radiotelevizije Slovenija je razrešil predsednika uprave Zvezdana Martića. “Danes je Svet RTV Slovenija sprejel mojo odstopno izjavo. Ob tem bi se rad zahvalil vsem vam za odlično sodelovanje, ustvarjalnost, inovativnost, požrtvovalnost, za vse dosežke, zaradi česar je RTV Slovenija še naprej najpomembnejša medijska in kulturna ustanova v Sloveniji. Razmere predvsem zaradi nezadostnega financiranja še vedno niso rožnate, so pa bistveno boljše kot pred devetimi meseci, kar je zasluga vseh vas,” je ob odstopu dejal Martić.

Martić je odstopil po izredni seji sveta RTV SLO, saj so člani sveta na njegov račun izrekli številne kritike. V odstopni izjavi je zapisal, da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta RTV SLO. “Čeprav svoje delo izvajam v skladu z zakonom, je po današnji izredni seji sveta RTV SLO jasno, da med večino svetnikov nimam več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTV SLO,” je zapisal Martić.

Štiričlanska uprava, ki vodi zavod, je nastala v skladu z novelo zakona o RTV SLO, ki nadomešča generalnega direktorja po prejšnji ureditvi. Martića je na mesto predsednika uprave imenoval svet RTV SLO julija lani. Dva člana uprave je izbral sam: Simona Karduma, ki je decembra odstopil, in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTV SLO. Član uprave je tudi delavski direktor Franci Pavšer.

Svetniki bodo na seji sprožili tudi postopek javnega razpisa za predsednika uprave. Predsednik sveta Goran Forbici je že prejšnji teden pojasnil, da z imenovanjem novega predsednika uprave ne bodo hiteli, postopek pa bo trajal najmanj dva meseca.

[Vir: MMC RTV SLO]; Foto: Portal24/Edvard Kadič